Mitä kala tekee kasvihuoneessa? Ruokkii tomaattia
Saksalainen Leibniz-instituutti tutkii, toisiko kasvihuoneviljelyn ja kalankasvatuksen yhdistäminen kaivattua tehokkuutta ruuantuotantoon. Koelaitoksessa tilapia-kalat ja tomaatit varttuvat samassa vesikierrossa.Leibniz-instituutin osastonjohtajan Werner Kloasin mukaan kalankasvatus on tehokkain mahdollinen tapa tuottaa eläinproteiinia.
Nauta kuluttaa noin 8 kiloa rehua kasvaakseen kilon. Sika vaatii 5 kiloa, broileri noin kaksi. Kasvatetut kalat vaativat vain reilun kilon.
”Yksi mahdollisuus lisätä ruuantuotantoa on kestävä vesiviljely. Kalankasvatus voidaan yhdistää maatalouteen ja energiantuotantoon”, Kloas sanoo.
Berliinin liepeillä sijaitsevassa koelaitoksessa kalankasvatus on yhdistetty tomaattien kasvihuoneviljelyyn. Kalojen erittämä typpi muunnetaan kasveille käyttökelpoiseen muotoon. Kun kala-altaista saapuva vesi on kiertänyt tomaattien kasvualustojen kautta, se käsitellään jälleen kaloille sopivaksi.
Kloas ryhmineen on onnistunut kasvattamaan 736 kilolla kärpäsentoukkarehua 600 kiloa tilapiaa ja 1010 kiloa tomaattia. Kalakiloa kohti vettä kuluu 220 litraa, ja samalla saadaan 1,6 kiloa tomaattia.
Kalankasvatuksen ja kasvintuotannon yhdistäminen tunnetaan englanninkielisellä nimellä aquaponics, kertoo tutkija Unto Eskelinen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta (Rktl).
Suurin osa maailman aquaponics-järjestelmistä toimii harrastelijoiden takapihoilla. Menetelmät ovat syntyneet ja kehittyneet lämpimissä maissa, kuten Australiassa ja osassa Yhdysvaltoja. Päänäkökulma on usein ekologinen, omavarainen lähiruuan tuotanto.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


