Luonnonlaidunlihallelaaditaan kriteereitä
Viime syksynä perustettu työryhmä on saanut valmiiksi ehdotuksen kriteereistä, joiden mukaan luonnonlaidunlihaa tuotettaisiin Suomessa. Nyt ehdotukseen pyydetään kommentteja laajalta joukolta toimijoita.
Kriteeristö pyritään saamaan valmiiksi tulevana kesänä.
Luonnonlaidunlihalla tarkoitetaan lihaa, joka saadaan vapaana luonnonlaitumilla laiduntavista eläimistä. Kriteerejä on valmistellut kahdeksanhenkinen työryhmä, jossa on edustajia WWF Suomesta, Suomen Lammasyhdistyksestä ja Pihvikarjaliitosta.
Luonnonlaidunlihan tuotanto lisää luonnon monimuotoisuutta ja säilyttää arvokkaita perinneympäristöjä.
Kriteerien kehittämisen mallina on Ruotsin vastaava järjestelmä. Ruotsin markkinoilla sertifioitua luonnonlaidunlihaa (naturbeteskött) on ollut tarjolla jo kymmenen vuoden ajan.
Kriteeristön ytimenä on se, millaiset alueet luetaan luonnonlaitumiksi ja kuinka suuren osan laidunkaudesta eläimet näillä alueilla laiduntavat. Lisäksi kriteereinä ovat muun muassa eläinten laidunkauden ulkopuolella saama rehu, kasvinsuojeluaineiden käyttö, eläinten hyvinvointi sekä tuotteen jäljitettävyys ja erotettavuus.
”Esitämme, että yli puolet laitumista tulee olla luonnonlaitumia ja että eläinten tulee laiduntaa luonnonlaitumilla vähintään puolet laidunkauden pituudesta”, työryhmän sihteerinä toimiva suojeluasiantuntija Elina Erkkilä WWF Suomesta kertoo.
Luonnonlaitumilla tarkoitetaan muun muassa ketoja, niittyjä, hakamaita ja metsälaitumia, joita ei lannoiteta.
Työryhmä on lähettänyt esityksensä kommentoivaksi noin sadalle taholle, muun muassa ministeriöille, viranomaisille, järjestöille ja eläintuottajille. Vastauksia toivotaan 22. huhtikuuta mennessä.
SATU LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
