Kotimainen ruis riittää kattamaan kulutuksen
Syksyllä kylvetty ruis on lähtenyt sateiden ansiosta kasvuun hyvin.
Jos kasvukausi jatkuu rukiille otollisena, tänä vuonna ruisleipä pystytään tekemään kokonaan kotimaisesta rukiista. Kuva: Markku VuorikariRukiin talvituhot jäivät lauhan talven jäljiltä varsin vähäisiksi ja kasvustojen kunto on hyvä suurimmassa osassa maata, kertoo palveluryhmäpäällikkö Sari Peltonen Pro Agria -keskusten liitosta.
Oraiden kasvu sen sijaan myöhästyi hieman kevään alhaisten lämpötilojen takia. Kasvustot ovat myös hyötyneet kevään sateista.
Odotuksissa on ensi kerran vuosiin kotimaisen kulutuksen tarpeisiin riittävä sato.
Osaltaan sato-odotukset perustuvat ennätystä hipovaan viljelyalaan. Ruista kylvettiin viime syksynä lähes 37 000 hehtaarille.
Jos koko alalta korjataan keskimääräinen 3 180 kilon hehtaarisato, se riittää täyttämään vuosittaisen 100 000 tonnin kulutuksen, kerrotaan Pro Ruis -yhdistyksestä.
Yhdistys järjestää tänä vuonna viljelijöille kilpailun, jossa haetaan vuoden ruismestaria.
Ruismestaria 2015 -kilpailussa menestymiseen ei riitä pelkkä suuri sato.
Voittoon vaaditaan myös laadukasta satoa ja hyviä viljelykäytänteitä.
"Kilpailun tavoitteena on kannustaa tavoittelemaan korkeita satoja ja tuomaan esille hyviä rukiin viljelyn käytäntöjä", kertoo Pro Ruis yhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja Satu Pura.
Voittajalle on luvassa palkintona syksyllä ruismatka Saksaan.
Ruismestarin valitsee Pro Ruis ry:n nimeämä raati.
Kilpailuun voi ilmoittautua 15.6. asti.
Lisätietoa kilpailusta Pro Ruis -yhdistyksen sivulta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

