Siirry pääsisältöön
Siirry hakuun
Sulje mainos
Sulje mainos
Tilaa
Hae
Valikko
Etusivu
Uusimmat
Metsä
MT Hevoset
Koti
Maatalous
Uutiset
Lehdet
Osastot
Etusivu
Metsä
MT Hevoset
Koneet ja autot
Koti
Lukemisto
Maatalous
Mielipide
Pääkirjoitus
Ruoka
Uutiset
Lehdet
Maaseudun Tulevaisuus
MT Metsä
Kantri
Suomalainen Maaseutu
Aarre
Palvelut
Metsäpalvelu
MT Sää
MT Hevoset -ohjelmat
MT Hevosmarkkinat
MT Työpaikat
Ystävää etsimässä
Kaupallinen yhteistyö
Suomen parhaat
Ota yhteyttä
Tilaa MT
Asiakaspalvelu
Jätä ilmoitus
Tilaa uutiskirje
Lähetä uutisvinkki
Lähetä palautetta
Lähetä oikaisupyyntö
Toimituksen yhteystiedot
Mediamyynnin yhteystiedot
Siirry sivupalkkiin
Siirry alaosaan
Juuri nyt
|
Jouluaattona laajalti poutaa ja selkeääkin – Lappiin sateita
Tilaajalle
|
Tutkimus: Soiden ennallistaminen saattaa vapauttaa turpeeseen sitoutuneita raskasmetalleja
Ruis
Kasvintuotanto
|
Amerikkalainen mylly tilasi ruista itäsuomalaiselta luomutilalta
Elintarviketeollisuus
|
Taitavissa käsissä rehulaatuisestakin viljasta syntyy maailmanluokan juomaa – Isossakyrössä jopa viemärit desinfioidaan tislaamonesteillä
Tilaajalle
Kasvintuotanto
|
Ukkosmyrskyt painoivat viljan lakoon ja vaikeuttavat puinteja – ”Kyllä tämä tästä pikkuhiljaa”
Tilaajalle
Elintarviketeollisuus
|
Isokyrön ginintekijöillä on meneillään aikaherkkä sadonkorjuu: ”Tislaus tehdään välittömästi, jotta helposti haihtuvat aromit eivät karkaa”
Tilaajalle
Elintarviketeollisuus
|
Fazer investoi kotimaiseen tuotantoon Lahdessa – näin paljon uusi investointi maksaa
Kasvintuotanto
|
Ruis selvisi talvesta hyvin
Kasvintuotanto
|
Drone tekee kylvötyöt Lapualla – tällä keinolla märempikään pelto ei tiivisty
Kasvintuotanto
|
Tasaisempaa ruiskasvustoa hakevat ruiskuttavat nyt peltojaan
Reseptit
|
Lättähatun rättänä on herkullinen perinnejälkiruoka
Kasvintuotanto
|
Syyskylvöjen ala kasvoi – osuus vakiintunut runsaaseen 10 prosenttiin
Tilaajalle
Reseptit
|
Näin valmistat herkullisia kalapuikkoja itse: Rapea ruiskuori
Ruoka
|
Ota ruis rohkeasti osaksi ruoanlaittoa: Kokeile vaikka rapeita kalapuikkoja tai mustikkarahkaa uudella tavalla
Tilaajalle
Kasvintuotanto
|
Ruista riittää leipiin syksyyn asti, vaikka sato jäi pieneksi
Kasvintuotanto
|
Rukiin viljely vaatii tiukkaa ammattitaitoa: Torajyvien sallittu määrää rukiissa tiukkenee
Kasvintuotanto
|
Ruiskasvustot syytä ruiskuttaa lumihomeen varalta, asiantuntija neuvoo
Kasvintuotanto
|
Ruismestari 2025 -kilpailuun voi nyt ilmoittautua mukaan – palkintona on 16 kuution perävaunu
Ruoka
|
Tiedätkö, kuinka monta ruisleipäpalaa tarvitset päivän täysjyvätarpeeseen?
Historia ja perinne
|
MT 100 vuotta sitten: Ravut palasivat jokeen, josta rapurutto oli saksiniekat hävittänyt – äyriäisten alkuperä pysyy mysteerinä
Kasvintuotanto
|
Oikea jauhon laatu ei synny sattumalta, vaan vaatii rautaista ammattitaitoa
Tilaajalle
Kasvintuotanto
|
Itävyys ratkaisee mallasrukiin laadun – sateiset syksyt vähentäneet viljelyä
Tilaajalle
Ruoka
|
Hyvää ruisleipäpäivää! Suomalaisille ruis on yhä suosituin leipävilja ja tärkeä kuidun lähde
Elintarviketeollisuus
|
Tervetuloa makeisten tulevaisuuteen: Proteiinisuklaa syntyy ilman hiilidioksidista
Tilaajalle
Kasvintuotanto
|
Sateinen syksy kutisti syyskylvöjen alaa, vaikka syyskasvit kiinnostavat
Ruoka
|
Ruisleipä voi ehkäistä suolistosyöpää – täysjyvän vaikutuksista uutta näyttöä
Kasvintuotanto
|
Niklas-kaura oli suomalaispeltojen hehtaarikuningas
Kasvintuotanto
|
Ohrasato kevyttä, vain 40 prosenttia tutkituista näytteistä täyttää rehukäyttöä kuvaavan vähintään 64 kilon hehtopainon
Kasvintuotanto
|
Ruisleipä leivotaan tulevanakin talvena kotimaisesta rukiista, vaikka sää koetteli kasvustoja
Kolumni
Simo Ralli
Ruoka
|
Se on liian kallista kaikille – ruuan hinta on liikaa niin kuluttajalle kuin viljelijälle
Historia ja perinne
|
MT 100 vuotta sitten: Tanskan tautitilanne estää siitossikojen tuonnin
Tilaajalle
Kasvintuotanto
|
Arvaatko, mitä lajiketta viljapelloilla kasvaa tänä kesänä eniten?
Tilaajalle
Kulttuuri
|
Video: Tiedätkö ohra-sanan alkuperäistä merkitystä? Entä mistä sana ruis on peräisin? Lauluyhtye Kärhämä esittää kappaleensa viljojen nimien historiasta
Kasvintuotanto
|
Kun Koivistot juhlistivat lapsensa syntymää, pöytään nostettiin juomaa oman tilan viljasta — suomalaisia väkeviä ylistetään nyt maailmalla ja syy löytyy kotipelloilta
Kasvintuotanto
|
Ruis talvehti kohtalaisen hyvin, toiveissa viimevuotista parempi sato
Historia ja perinne
|
MT 100 vuotta sitten: Taivaalta on satanut kaikenlaista väärässä muodossa väärään aikaan, ja siksi ruissato on vaarassa
Kasvintuotanto
|
Talvehtiva syysvilja saa taas tuta rajuja säänvaihteluita – vielä ei pitäisi olla hätää, asiantuntijat sanovat
Ruoka
|
Yksi asia teki tästä tuottoisasta viljasta vihatun rikkakasvin – paluu ruokapöytiin mahdollinen
Kasvintuotanto
|
Ruismestarin epäonnistuminen: ”Kerran satoa tuli vain viisi tonnia hehtaarilta”
Ruoka
|
Tiedätkö, syötkö tarpeeksi täysjyvää? Näin se on helppo tarkistaa
Maatalous
|
Kolmanneksen Suomen ruissadosta ostava maatalousjätti haluaa hankkimansa rukiin kokonaan ”kestävän viljelyn” piiriin – tätä se tarkoittaa
Kirjallisuus
|
Tieto-Finlandian ehdokasteokset kertovat muun muassa rukiin historiasta ja siitä, mikä saa meidät ruokkimaan ympäristötuhoa
Kasvintuotanto
|
Viime vuoden niukka viljasato käytettiin tarkasti – Suomen viljavarastot hupenivat
Kasvintuotanto
|
Ruismestaria haetaan jälleen, ruis kannattaa pitää viljelykierrossa
Kasvintuotanto
|
”Kun öljyn hinta ampaisi pilviin, biopolttoaine onkin halpaa” – ilmastoruis koreilee Lantmännenin sopimustuottajien pelloilla
Tilaajalle
Kasvintuotanto
|
Syyskasvien pärjääminen jää harvoin muokkaustavasta kiinni
Maatalous
|
Ruista riittää kuluvan vuoden loppuun, siitä eteenpäin ruisleivän kotimaisuus riippuu seuraavasta sadosta
Ruoka
|
Tuleeko tästä kaurajuomalle kilpailija? Ruisjuoma tehdään suomalaisesta rukiista Ruotsissa
Kasvintuotanto
|
Vuosi sitten ensimmäisiä ruiskasvustoja jo lannoitettiin, nyt jännitetään, missä kunnossa ne paljastuvat lumen ja jääkuoren alta
Vasta kevät paljastaa, kuinka syysviljat talven jääkerroksista ja lumettomista jaksoista selvisivät
Tilaajalle
Näillä kahdella perustuotteella saat ruokavalioosi roimasti lisää terveellistä täysjyvää
Tänä syksynä kylvettiin Suomen historian suurin syysvehnäala
Ilomantsin viljojen kuivaukseen riittää yksi kuivuri – Iivo-perinneruis antoi kohtuullisen sadon Joonas Potkoselle
Lantmännenin sopimustuottajien pelloilla kasvaa nyt entistäkin paremman omantunnon ruista
Sateet liottavat viljakasvustoja ja peltoja – kasvukausi silti parisen viikkoa edellä normaalista
Kaura lisää suosiotaan suomalaisilla leipämarkkinoilla — ruis on kuitenkin yhä suosikki
Rukiin perimä avattu – myös vehnän jalostus hyötyy
Ensi talvena ei voi tuudittautua kotimaisen rukiin riittävyyteen – syksyn kylvöalalla vaadittaisiin huippusato takaamaan riittävyys
Routaa on niukasti, kuohkea hanki suojaa syysviljaa pakkasilta
Syysvehnää kylvettiin tuplasti viime syksyyn verrattuna, ruisalaan saattoi tulla pieni kasvu
Vaikka ruissato jäi niukahkoksi, varastot takaavat, että leipureille riittää kotimaista ruista
Kolumni
MT toimitus
Pro Ruis ei ole hanke eikä saa hanketukia
Tiesitkö, että myös tutut viljat ruis, kaura ja ohra sisältävät kasviproteiinia ja vieläpä terveysvaikutteisia?
Ruis-puolukkaherkku
Puimurit lähtivät pelloille, sadon määrä ja laatu vaihtelevat
Rukiin ostaja toivoo malttia syyskylvöille - varastossa on runsaasti ylivuotista satoa
Sateet pelastivat paljon Etelä-Karjalassa — "Sato-odotukset koko maakunnassa ovat yhä melko hyvät"
Ypäjäläistilan ruis kesti märän ja lumettoman talven ja lähti viimein vauhtiin, kun lämpöä saatiin
Sateet ja räntä keskeyttivät kevätkylvöt
Ruotsin syyskylvöt huipputasoa – ala noin 9 prosenttia viiden vuoden keskiarvoa enemmän
Rukiin kylvöinto lopahti lähes puoleen – isot varastot ja hintojen lasku selittävät
Hyvä ja laadukas sato polkee hintoja
"Runsas ruissato riittää hyvin kotimaan leipomoiden ja teollisuuden tarpeisiin", arvioi Pro Ruis ry
"Rukiin viljely ei kannata, hinta on hirveän huono"
Suomalainen vilja ei ole bulkkitavaraa
Sebastian Sohlberg korjaa rukiista vähintään kymppitonnin sadon – katso video komean kasvuston puinnista
Vaikuttava video näyttää, miten Kalajokilaakson pellot ovat käristyneet kuivuudessa: "Tämä helle tulee ratkaisemaan, paljonko sadosta menetetään"
Viljat kaipaavat lisää lämpöä Savossa – "Tätä menoa puinnit menevät heittämällä elokuulle"
Näin suomalaiset söivät viime vuonna: Siipikarjan kulutus jatkoi kasvuaan, rukiin ja rasvattoman maidon kulutus laskivat
Janakkalalaisella Jouni Aaltosella on hurja tavoite: 8 000 kiloa ruista hehtaarilta
Luke muistuttaa: Rukiin laontorjunta on nyt ajankohtaista
Saadaanko ensi vuonna kotimaisesta rukiista leivottua limppua? – Kylvöistä se ei ainakaan jää kiinni
Ruista ja syysvehnää kasvaa taas entiseen tapaan
Lämmin syksy on kasvattanut rukiista liiankin rehevää – talvituhoja pelätään
Pro Ruis: Kuivuudesta huolimatta hyvälaatuista ruista riittää
Ruisala romahti, kuminan voittokulku jatkuu
Mustikkamurupiirakka
Vuoden Kotileipuri -kilpailu keskittyy ruisleipään
Oppilaat tutustuivat maatilan elämään – Rehtori: "Kaikille lapsille pitäisi olla tällaista tietoa"
Näin yritykset kurkottavat Kiinaan: "Englannilla ei yksinkertaisesti pärjää"
Kolumni
Simo Ralli
Tilinteon hetki
Leppä neonikotinoidikiellosta: Kielto vie pohjaa kotimaisen sokerin tuotannolta
MTV: Monelta pellolta löytyvä raaka-aine kiinnostaa baarimestareita ympäri maailmaa
Vaihtoehto kastraatiolle? Saksalaistutkimus: Syötä sialle ruista, niin karjunhaju katoaa
Vaasan sitoutuu suomalaiseen rukiiseen – ruispalojen myyntiin tuli tänä vuonna melkoinen kasvu
Kolumni
JUHA MARTTILA
Toivo kantaa
Ruisalan kasvu katkesi – Ensi syksyn sato ei kata kotimaan kulutusta
Hedelmäinen joululimppu
Yli kaksinkertainen sato verrattuna keskiarvoon: Vainion veljekset Perniöstä veivät voiton ruiskisassa
Loppuuko kotimainen leipävehnä ensi vuonna? – Leipuriliiton Elonen: "Valtiovallan pitäisi herätä"
Lukijalta: Rokan perheen viljavainiot Tuntematon sotilas-elokuvassa ovat täysin epäuskottavat
Kolumni
MT toimitus
Rokan viljavainiot