Ruispaneeli: Kotimaista ruista arvostetaan koko ruokaketjussa
Okra-maatalousnäyttelyssä järjestetyssä ruispaneelissa kehuttiin kotimaista ruista yhdestä suusta.”Rukiin tuotannon lisäämiseen ja kannattavuuden parantamiseen tarvitaan koko ruokaketjua”, Fazer leipomot Oy:n tuotekehitysjohtaja Heli Anttila linjaa.
Anttila oli yksi seitsemästä ”Ruis pellolta pöytään” -panelistista keskiviikkona Okra maatalousnäyttelyssä. Paneeli ruoti keinoja kotimaisen rukiin nostamiseksi Suomen ja miksei maailmankin kartalle.
Suuremmat sadot avain kannattavuuteen
Rukiinviljelijä Kalle Oivanen Nousiaisista toivoisi rukiille lisää hintaa. Hän kuitenkin korostaa, että viljelijä saa rukiintuotannon kannattavaksi suurella sadolla.
”Huipputyöllä saadaan myös huippusatoja. Hyvät sadot vaativat panostusta viljelyyn”, Oivanen tietää.
Oivanen vannoo rukiin viljelyssä huolellisen kynnön nimeen. Kylvö on myös tehtävä ajoissa, viimeistään elokuun lopussa.
”Maan vesitalouden ja rakenteen on oltava kunnossa, vasta sitten rukiista voi odottaa suuria satoja”, maanviljelijä Turkka Salmi Kumilasta lisää.
Boreal kasvinjalostuksen toimitusjohtaja Markku Äijälä lupaa viljelijöille uusia satoisampia ruislajikkeita. Hän pitää talvenkestävyyttä lajikkeen tärkeimpänä ominaisuutena.
”Boreal on testannut satoisia saksalaisia hybridirukiita Suomen oloissa ja niitä on jo nyt markkinoilla”, Äijälä kertoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


