Viljelijät kaipaavat tilakohtaista tutkimustietoa: "Sitä mitä mitataan, me voidaan myös parantaa"
Suomalaiset miehet syövät edelleen ravitsemussuosituksia enemmän lihaa. Jo vähentämällä lihan kulutus suositusten mukaiseen, saataisiin maatalouden päästöjä vähennettyä, sanoo ravitsemustieteilijä.
Ilmastoviisas maatilayritys -tietokirja kokoaa yksien kansien väliin ajankohtaista ilmastotietoa ja konkreettisia esimerkkejä tiloilla tehtävistä ilmastotoimista. Kuva: Jarkko Sirkiä"Ilmastokeskustelua leimaa vahva epäluottamus", sanoo tutkimusprofessori emerita Sirpa Kurppa Luonnonvarakeskuksesta (Luke). Luottamusta erityisesti tuottajan ja kuluttajan välille pitäisi rakentaa.
"Aina, kun joku alkaa rakentaa jotain tavoitteellista ohjelmaa, niin siihen suhtaudutaan helposti vahvalla epäluottamuksella", Kurppa luonnehtii tämänhetkistä ilmastokeskustelua.
Pro agrian perjantaina 29.11. järjestämässä keskustelutilaisuudessa oli paikalla runsaasti eri alojen asiantuntijoita sekä viljelijöitä. Keskusteluun osallistuneet peräänkuuluttivat tutkimuksen ja yhteistyön merkitystä.
Helsingin yliopiston ravitsemustieteen yliopistolehtori Maijaliisa Erkkolan mielestä tarvittaisiin lisää tutkimusta esimerkiksi siitä, että millainen on ostoskori, joka on sekä ravitsemuksellisesti että ympäristövaikutuksiltaan optimaalinen.
Tällä hetkellä erityisesti suomalaiset miehet syövät ravitsemussuosituksia enemmän lihaa. Erkkolan mukaan jo lihankulutuksen vähentäminen suositusten tasolle vähentäisi maatalouden päästöjä terveyshyötyjen lisäksi.
Tilakohtaista tietoa maatalouden päästöistä on vielä melko vähän ja niiden mittaaminen on monimutkaista.
Jalasjärveläinen maidontuottajan Kaisa Pihlajan mukaan omaa tilaa ja elinkeinoa on vaikea puolustaa, jos ei ole osoittaa luotettavia lukuja. Hänen mukaansa tarvittaisiinkin enemmän tilakohtaista tietoa.
"Sitä mitä mitataan, me voidaan myös parantaa", hän toteaa.
Päästöjen mittaamisen vaikeuden tunnistaa myös Luken johtava tutkija Perttu Virkajärvi. "Forforin ja typen laskeminen on helppoa, mutta hiilen kohdalla tuleekin ongelma."
Tilaisuuden taustalla oli lokakuussa julkaistu ProAgrian ja Luonnonvarakeskuksen yhteistyössä tuottama Ilmastoviisas maatilayritys -tietokirja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
