
Glyfosaatti ei aiheuta syöpää uuden riskiarvion mukaan - kohtalosta äänestetään ensi kuussa EU:ssa

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (Efsa) sai heinäkuussa valmiiksi päätelmänsä eli glyfosaatin uudelleen hyväksyntään liittyvän tieteellisen riskinarvioinnin.
Siinä jäsenmaiden asiantuntijat ovat vertaisarvioineet eli käyneet läpi tehoaineen huolta aiheuttavia kohtia kuten sen syöpävaarallisuutta. Euroopan kemikaalivirasto (Echa) luokitteli jo viime vuoden toukokuussa, ettei tehoaine ole syöpävaarallinen.
”Riskinarvioinnin mukaan glyfosaatista ei esitetty kriittistä huolta eläinten ja ihmisten terveydelle eikä ympäristölle. Sen perusteella glyfosaatti täyttää EU:ssa tehoaineiden hyväksymisen edellytykset terveyden ja ympäristön turvallisuuden kannalta”, tiivistää arvioinnin tuloksen ylitarkastaja Heli Anttila Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).
”Riskinarvioinnista jäi joitakin avoimia kysymyksiä ja niitä käsitellään myöhemmin valmisteiden hyväksymisen yhteydessä, kun valmisteet hyväksytään kansallisella tasolla. Tarvittaessa käytöille voidaan asettaa riskinhallintamenetelmiä.”
”Riskinarvioinnista jäi joitakin avoimia kysymyksiä ja niitä käsitellään myöhemmin valmisteiden hyväksymisen yhteydessä, kun valmisteet hyväksytään kansallisella tasolla.”
Riskinarvioinnin johtopäätöksiä käytiin läpi heinäkuussa komission alaisessa pysyvässä komiteassa, joka koostuu jäsenmaiden edustajista.
Anttilan mukaan siellä todettiin, että glyfosaatille voidaan osoittaa turvallisia käyttöjä, ja riskinarviointi on linjassa Echan vahvistetun luokituksen kanssa eli glyfosaattia ei tarvitse luokitella syöpävaaralliseksi.
”Mahdollinen syöpävaarallisuus oli aikaisemmin huolena ja esteenä glyfosaatin normaalille uudelleen hyväksynnälle. Siksi se sai vuonna 2017 hyväksynnän vain viideksi vuodeksi syöpävaarallisuuden selvittämiseksi.”

Glyfosaatin hyväksyntä on tällä hetkellä voimassa tämän vuoden joulukuun puoliväliin asti, kun aiempi hyväksyntä oli voimassa viime vuoden joulukuun puoliväliin. Euroopan komissio jatkoi viime vuoden joulukuussa glyfosaatin tehoaineen hyväksymistä yhdellä vuodella, jotta kyseinen tehoaineen uudelleenarviointi voidaan saattaa loppuun.
Glyfosaattia sisältävien valmisteiden hyväksynnät ovat voimassa nykyisillä lupaehdoilla ensi vuoden joulukuun puoliväliin asti, koska valmisteen lupa voi olla voimassa vuoden pidempään kuin tehoaineen. Glyfosaattivalmiste on esimerkiksi juolavehnän torjunnassa käytettävä Roundup.
”Koska glyfosaatti täyttää tehoaineelle asetetut vaatimukset, esittää Euroopan komissio sitä uudelleenhyväksyttäväksi.”
Ylitarkastaja Anttilan mukaan uudelleenhyväksynnän käsittely jatkuu syksyn aikana pysyvän komitean kahdessa kokouksessa syyskuussa ja lokakuussa.
”Syyskuussa keskustellaan uudelleenhyväksynnästä. Koska glyfosaatti täyttää tehoaineelle asetetut vaatimukset, esittää Euroopan komissio sitä uudelleenhyväksyttäväksi. Lokakuun kokouksessa asiasta sitten äänestetään.”
Joissain maissa glyfosaatin uudelleenhyväksyntä on iso poliittinen kysymys, mikä on nähty jo aiemmissa pysyvän komitean kokouksissa. Hyväksyntään tarvitaan määräenemmistö, jota ei saatu esimerkiksi viime joulukuussa, kun vuoden jatkoajasta päätettiin. Jatkoajasta päätti lopulta komissio muutoksenhakukomitean käsittelyn jälkeen.
”Jos määräenemmistöä ei nyt saada, asia etenee sen jälkeen muutoksenhakukomiteaan, mutta sitä menettelyä on tässä vaiheessa vielä aikaista lähteä ennakoimaan”, Anttila huomauttaa.
Osaston luetuimmat
- ”Tiivistymä alkoi heti kyntökerroksen alapuolelta ja oli peräti 20 senttiä paksu” – asiantuntija antaa vinkit jankkurointiin
- Antti Kartano osti jankkurin omalle tilalle – urakointikyselyitä alkoi sataa
- 18 vuotta suorakylvänyt viljelijä ei vaihtaisi takaisin perinteiseen viljelytekniikkaan
- Kotimainen perävaunumarkkina kapeni entisestään, kun Multiva lähti markkinoilta – keskittyy jatkossa kylvö- ja muokkauskoneisiin
- Stanley Cup -voittaja Kimmo Timoselta uusi aluevaltaus – mukana kierrätyslannoitebisneksessä
- Miksi yli 50 vuotta vanhat, huonokuntoiset sähkölinjat jätettiin Alavieskassa maakaapeloinnin ulkopuolelle? Näin vastaa Elenia
- Yle uutiset | Viljasadosta viidesosa uhkaa jäädä peltoon Varsinais-Suomessa – Pitkä poutajakso pelastaisi osan sadosta