Kauppa ottaa yli puolet kananmunan hinnasta
Kananmunakilosta saatava hinta jakautuu tuotantoketjussa epätasaisesti. Kaupan siivu kananmunan hinnasta on reilu puolet. Kolmasosa menee tuottajalle ja loppu pakkaamolle. Myös työmäärä kananmunakotelon saamiseksi kauppaan on hyvin erilainen tilalla, pakkaamossa ja kaupassa.
Jouni ja Juha Vähätalo munien keruu Kananmuna kana Vähätalon kanala virikehäkki Kuva: Markku VuorikariTuottaja saa 33 prosenttia kananmunan hinnasta, pakkaamo 12 prosenttia ja kauppa 55 prosenttia lokakuun 2013 hinnoilla laskettuna.
Pakkaamojen myyntihinnasta tilastoidaan vain virikehäkeissä tuotettujen munien hinta. Pakkaamo saa siis todennäköisesti hiukan suuremman siivun kananmunan tuotoista, sillä luomu-, lattia- ja ulkomunien hinta on virikehäkkimunien hintaa korkeampi.
Kaupassa myytävistä kananmunista tuotetaan virikehäkeissä 60 prosenttia.
”Haluamme varmistua siitä, että tuotteidemme hinnoitteluperiaatteet ovat oikeudenmukaisia ja järkeviä koko tuotantoketjulle, niin tuottajalle, kaupalle kuin asiakkaallekin”, Ruokakeskon tiedottaja Otto Heinonen vastaa, kun häneltä kysytään, onko tulonjako kananmunan hinnasta oikea.
Lietolaiset munantuottajat Jouni ja Jari Vähätalo eivät pidä tulonjakoa oikeana. ”Kulut ovat tiloilla aika paljon kovemmat”, Jouni Vähätalo sanoo.
Munantuotannon ennustetaan kasvavan edelleen alkuvuonna. Se painaa tuottajahintaa entisestään.
Pakkaamo Munakunnan toimitusjohtaja Jan Lähde toivoo, ettei tuotannon laajennuksia olisi tulossa enää lisää.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

