
Avomaan mansikoiden pääsatokausi on alkanut – satokaudesta povataan pitkää
Suomessa tuotetaan mansikkaa noin 3 500 hehtaarilla. Pääsatokausi on käynnistynyt eteläisimmillä viljelyalueilla.
Suomen pitkä maantieteellinen ulottuvuus tuo luonnollisen porrastuksen mansikoiden satokauden aikatauluun. Kuvituskuva. Kuva: Rami MarjamäkiAurinko ja lämmenneet säät ovat kypsyttäneet avomaan mansikat Etelä- ja Varsinais-Suomessa, Hämeessä, Pirkanmaalla, Satakunnassa sekä Itä-Suomen eteläosissa. Mansikoiden pääsatokausi on käynnistynyt vauhdilla, ja pelloilta poimitaan nyt makeita ja laadukkaita marjoja. Asiasta kertoo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto tiedotteessaan.
Kevään ja alkukesän viileys viivästytti satokauden alkua, mutta talvehtiminen onnistui hyvin. Kukinta-aika oli pitkä ja kukat suuria, mikä yhdessä onnistuneen pölytyksen kanssa on tuottanut tasaisesti kypsyvän, laadukkaan sadon.
Rankkasateet tai raekuurot juuri pääsadon aikaan olisivat erittäin valitettavia.
Tänä vuonna toteutuvat sekä lajike- että maantieteellinen porrastus, mikä pidentää avomaan satokautta merkittävästi.
Viljelijät istuttavat eri aikaan kypsyviä lajikkeita, jotta sesonki saadaan mahdollisimman pitkäksi. Ensin kypsyvät aikaiset lajikkeet, kuten Dahli ja Allegro, joita seuraavat pääsatokauden lajikkeet kuten Sonsation, Falco ja Polka. Lopuksi poimitaan myöhäislajikkeita, esimerkiksi Faith ja Malwina.
Suomen pitkä maantieteellinen ulottuvuus tuo myös luonnollisen porrastuksen satokauden aikatauluun: mansikat kypsyvät ensin Etelä-Suomessa ja seuraavat alueet kypsyvät 2–3 viikon viiveellä pohjoiseen mentäessä.
Marjakesä tarjoaa jo nyt muutakin kuin mansikkaa: tunneleissa kasvatetut vadelmat ovat kypsiä. Kuvituskuva. Kuva: Carolina HusuKoska sää on tänä vuonna ollut tasainen eikä helleaaltoja ole ollut, molemmat porrastukset toteutuvat hyvin. Tämä tekee vuoden 2025 avomaan mansikkakaudesta pitkän.
”Valtakunnallisesti tilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä, mutta alueellisesti sateita on tullut runsaasti. Rankkasateet tai raekuurot juuri pääsadon aikaan olisivat erittäin valitettavia”, muistuttaa Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Heidi Wirtanen liiton tiedotteessa.
”Hyvänlaatuista marjaa kannattaa aina ostaa, kun sitä on tarjolla”, hän vinkkaa.
Marjakesä tarjoaa jo nyt muutakin kuin mansikkaa: tunneleissa kasvatetut vadelmat ovat kypsiä ja myös herkullista hunajamarjaa on saatavilla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







