Surkastuneet jyvät heikensivät kaurasadon laatua
Viime kesänä korjatusta kaurasadosta suurin osa täytti vähimmäislaadun vaatimukset. Joukossa oli kuitenkin runsas 7 prosenttia surkastuneita jyviä sekä elintarvikelaatua heikentäviä homeita.
Kauraa kertyi laareihin runsas miljardi kiloa, kun viljojen kokonaissato on noin 4 miljardia kiloa, ilmenee maa- ja metsätalousministeriön Tietopalvelukeskuksen (Tike) ja Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) kokoamista lopullisista satotilastoista.
Viime vuoden viljasato oli 11 prosenttia edellisvuotta suurempi. Siitä puolet on ohraa ja vain alle prosentti ruista, mikä on vähiten kymmeneen vuoteen.
Rypsiä korjattiin 52 miljoonaa kiloa ja rapsia 28 miljoonaa kiloa.
Luomuviljasato oli laadultaan ja määrältään tavanomaisia viljoja heikompi.
Lähes koko kaurasadon hehtolitrapaino yltää vähimmäislaatuun. Kolmannes sadosta on hyvälaatuista eli hehtolitrapainoltaan vähintään 58 kiloa.
Alueellista vaihtelua oli paljon, ja keskimääräinen hehtolitrapaino 56 kiloa jäi edellisvuotta matalammaksi.
Kaurasatonäytteistä viidenneksessä oli niin paljon deoksinivalenoli-homemyrkkyä (DON-pitoisuus), ettei se kelvannut elintarvikekäyttöön.
Rehuohran laatu on kolmea edellisvuotta parempi. Sadosta lähes 80 prosenttia täytti hehtolitrapainon vähimmäislaadun vaatimuksen 64 kiloa.
Mallasohrasadosta lähes 70 prosenttia täytti jyväkoolle ja valkuaispitoisuudelle asetetut tavoitteet.
Kevätvehnäsadosta lähes 60 prosenttia täytti Eviran asettamat laadukkaan sadon vaatimukset.
Niiden mukaan valkuaispitoisuuden on oltava vähintään 12,5 prosenttia, sakoluvun vähintään 180 ja hehtolitrapainon vähintään 78 kiloa.
Ruissadosta 73 prosenttia oli sakoluvultaan vähintään 120 ja hehtolitrapainoltaan vähintään 71 kiloa.
Syysvehnäsadosta 80 prosenttia täytti vähimmäislaadun tavoitteet.
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
