Suomi jäi jumboksi sianlihan tuottajahinnassa - grillauskausi nostaa hintoja muualla
Grillauskauden lähestyminen ja vahva vienti ovat nostaneet sianlihan hinnan Euroopassa korkeimmilleen vuosiin.
Myös pikkupossuista maksetaan EU:ssa korkeimpia hintoja vuosiin, mutta ei Suomessa. Kuva: Markku VuorikariEU-komission tuore sianlihan markkinabarometri on harmittavaa luettavaa suomalaisen lihankasvattajan kannalta.
Suomalainen tuottaja saa ylivoimaisesti heikointa hintaa sianlihasta EU:ssa, vaikka säädökset ovat täällä muun muassa saparojen typistämiskiellon noudattamisen ja tilavaatimusten takia muita maita korkeammat.
Torstaina julkaistun EU:n lihabarometrin mukaan suomalainen viljelijä sai sianlihasta edellisviikolla 1,53 euroa kilolta. Unionimaiden keskihinta nousi jo 1,73 euroon kilolta. Eroa on yli 12 prosenttia.
Vain kahdessa maassa, Tanskassa ja Belgiassa, kasvattajan saama kilohinta jäi Suomen tavoin alle 1,6 euroa toukokuun toisella viikolla. Kummassakin hinta on noussut ja oli seurantaviikolla 1,57 euroa kilolta.
Suurissa tuottajamaissa kuten Saksassa tuottajat saivat yli 1,8 euroa ja Ranskassa ja Espanjassa noin 1,65 euroa kilolta.
Sianlihan hinta nousee Keski-Euroopassa perinteisesti kesän grillauskaudella, mutta nyt nousu aikoi pari kuukautta tavallista aikaisemmin. Toukokuun alun keskihinta on korkein yli kolmeen ja puoleen vuoteen.
Myös pikkupossuista maksetaan EU:ssa korkeimpia hintoja vuosiin, mutta ei Suomessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
