
Tulppaani työllistää 50 kauppapuutarhalla – tarjolla ennätysmäiset 400 lajiketta, vain sininen puuttuu
Helsingin Oodi-kirjaston asiakkaat sukelsivat perjantaina tulppaanien maailmaan.
Senja Peltovuori teki perjantaina Oodissa tulppaanikimppua Hilma Peltovuoren kanssa. Kuva: Juho LeskinenHelsingin uusi keskustakirjasto Oodi vetää väkeä. Perjantaina paikalla oli yksi houkutin lisää, kun Kauppapuutarhaliitto toi paikalle valtavan määrän tulppaaneja.
Floristi Saija Sitolahti esitteli tämän vuoden tulppaanitrendit, ja sen jälkeen sata onnekasta pääsi sitomaan oman kimpun kotiin tai ystävälle vietäväksi.
Tulppaani työllistää kautta maan: sitä viljellään Suomessa noin 50 kauppapuutarhalla, Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen kertoo. Tänä talvena tulppaaneja tulee markkinoille noin 72–73 miljoonaa kappaletta.
Tulppaani on erityisen läheinen suomalaisille, ruotsalaisille ja norjalaisille, Jalkanen kertoo. "Olemme maailman mitalikolmikko, todellisia tulppaanien rakastajia."
Lähes 200 vuoden ajan Suomessa tuotettu tulppaani oli yli 150 vuotta talven ainoa leikkokukka, koska muita ei osattu vielä viljellä.
Sen suosiota nostaa myös edullinen hinta.
Valikoima on laaja: värikirjosta puuttuu vain sininen. Tänä talvena meillä viljellään yli 400:aa eri lajiketta. Se on kaikkien aikojen ennätys.
Tammi–helmikuussa tulppaani on Suomessa kaikkein suosituin kukkaostos. Ystävän- ja naistenpäivä ovat menekkihuippuja, samoin pääsiäinen myöhemmin keväällä.
Tulppaani elää alkuvaiheensa yleensä Hollannissa. Siellä tuotetaan vuosittain neljä miljardia tulppaaninsipulia, joista puolet päätyy kasvihuoneisiin ja myöhemmin leikkokukiksi, toinen puoli puistoihin ja pihoille.
Maailmassa on jalostettu jo yli 10 000 tulppaanilajiketta. Uuden lajikkeen synty risteyspölytyksestä kaupalliseen vaiheeseen vie yleensä noin 15 vuotta.
Leikkokukiksi kasvatettavat sipulit saapuvat Suomeen elokuuta lähtien. Sitä ennen ne ovat kasvaneet ulkona pellolla 3–4 kesää.
Suomessa tulppaaninsipuli istutetaan maahan tai veteen ja siirretään kylmään.
Kukkiakseen tulppaanin sipuli vaatii vähintään 16 viikon kylmävaiheen. Sen aikana lämpötilaa lasketaan vähittäin.
Kasvihuonevaiheessa kasvit tuodaan 20 asteen lämpöön. "Niille tehdään kevät", Jalkanen kuvaa. Kasvihuonevaihe kestää 3–4 viikkoa.
Satokausi alkaa Suomessa lokakuussa ja päättyy huhtikuussa. Satoa poimitaan joka päivä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




