Saadaanko ensi vuonna kotimaisesta rukiista leivottua limppua? – Kylvöistä se ei ainakaan jää kiinni
Ruista kylvettiin syksyllä yli kaksi kertaa suuremmalle alalle kuin edellissyksynä.
Tänä talvena kotimaisesta rukiista on niukkuutta, mutta seuraava talvi näyttää paremmalta. Kuva: Kari SalonenTänä vuonna korjattu ruis ei riitä kotimaan tarpeisiin – satoa kutistivat sekä edellissyksyn märkyys, joka haittasi kylvöjä, että kesän kuivuus.
Ensi syksyn tilanne näyttää paremmalta.
Tänä syksynä ruista kylvettiin 2000-luvun toiseksi suurin ala. Jos se talvehtii hyvin ja tuleva kesä on kasvulle suotuisa, sato riittää reilusti kotimaiseen kulutukseen.
Sekä syysrukiin että -vehnän kylvöalat nousivat yli 40 000 hehtaariin.
"Alkava talvi ja ensi kesän sääolot ratkaisevat, minkälainen vajaan vuoden kuluttua korjattava sato lopulta on", toteaa yliaktuaari Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta (Luke).
Myös luomuruista kylvettiin enemmän kuin edellisvuonna. Noin 5 400 hehtaarin luomuruisala on suurin neljään vuoteen.
Lähes 44 000 hehtaarin syysvehnäala on suurin ainakin neljään vuoteen. Edellisvuodesta kylvöala lähes nelinkertaistui
Suurin osa Suomen vehnästä kylvetään ensi keväänä. Ensi vuoden sadosta syysvehnän osuus voi olla yli viidennes.
Myös syysrypsin ja -rapsin kylvöala kasvoi – jopa ennätyksellisen suureksi. Edellisvuoden kylvöala yli tuplaantui ja oli noin 5 400 hehtaaria.
Myös rypsistä ja rapsista suurin osa kylvetään keväällä.
Ennakollinen syyskylvöala kysyttiin maatiloilta Luken satotutkimuksessa, johon kuului 6 200 maatilaa. Viljelyalat tarkentuvat ensi vuoden kesäkuussa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

