
Kilpailuvirastolle selvityspyyntö laktoosittomien tuotteiden mainonnasta
Laktoosittomia tuotteita mainostetaan kaikille sopiviksi. Esimerkiksi Valion Eila-tuotteiden luvataan käyvän ”kaikille vatsoille”. Ravintolassa jotkut asiakkaat kuitenkin pyytävät tavalliseen maitoon tehtyä ruokaa, koska vatsa ei kestä laktoositonta. Laktoosittomien tuotteiden markkinoinnista on tehty selvityspyyntö Kilpailuvirastolle.Ravintoloitsija Marja-Liisa Jäntti Turengin Asemalta kertoo, että osa asiakkaista vaatii ruokaa, joka on tehty tavalliseen maitoon. Laktoosittomista tuotteista tulee kuulemma vatsavaivoja.
Voisiko laktoositon maito olla sopimatonta joillekin ihmisille, joiden elimistö pystyy luontaisesti hyödyntämään maitosokeria? Asiasta ei ole saatavilla tutkimustuloksia.
Jäntti teki Kilpailuvirastoon selvityspyynnön, millä perusteella Valio ja Ingman väittävät, että laktoositon sopii kaikille.
Maito-oireiden taustalla monia syitä
Alle viidenneksellä suomalaisista on geeni, joka heikentää elimistön kykyä pilkkoa laktoosia. Monissa perheissä ja julkisissa keittiöissä ruuat tehdään laktoosittomiksi, jotta ne käyvät kaikille.
Gastroenterologian erikoislääkäri Kaija-Leena Kolho Helsingin Lastenklinikalta ei pidä todennäköisenä, että laktoosittomat tuotteet aiheuttaisivat oireita normaalia maitoa sietäville ihmisille. Hän arvelee, että oireiden taustalla on muita tekijöitä.
”Kaikki maito-oireet eivät ole vain laktoosista johtuvia. Voi olla, että maidossa on joku muu tekijä, joka ärsyttää suolta”, Kolho pohtii.
Oireilun taustalta saattaa löytyä esimerkiksi maitorasvan pilkkominen eli homogenointi. Tutkimukset eivät sitä vielä vahvista, mutta asiaa voi testata juomalla homogenoimatonta luomumaitoa.
Tai sitten koetut oireet johtuvat jostain muusta ravinnon ainesosasta, kuten imeytymättömistä hiilihydraateista. Esimerkiksi kevyttuotteissa käytetyt kuitulisät voivat aiheuttaa laktoosi-intoleranssin kaltaisia oireita.
Laktoosin poisto liikesalaisuus
”Laktoosittomuus ei meidän käsityksemme mukaan aiheuta kenellekään oireita. Eri asia on maidon proteiiniallergia, mutta silloin ihminen ei siedä tavallistakaan maitoa”, toteaa ryhmäpäällikkö Olli Tossavainen Valiolta.
Hän kertoo, että laktoositon maitojuoma on hyvin lähellä tavallista maitoa.
Komponenttien pitoisuudet ovat samat lukuunottamatta laktoosia. Kun maitosokeria poistetaan, maidon hiilihydraattipitoisuus laskee.
Prosessissa maidon laktoosista poistetaan fysikaalisesti tietty osa ja jäljelle jäävä osa pilkotaan entsymaattisesti. Käytännössä tavallisen maidon ja laktoosittoman maidon välinen ero on entsyymikäsittely. Tossavaisen mukaan käsittely ei vaikuta maidon muuhun koostumukseen.
Osin laktoosin poistoprosessi on liikesalaisuus.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

