Kaninlihan tuotanto on vielä pientä – "Kani sopii hyvin broilerin tilalle"
Vaaleassa ja vähärasvaisessa lihassa on paljon proteiinia.Savitaipalelaisen Pia Pöllösen kanilassa asustaa tällä hetkellä noin 10 emoa, joista osalla on poikaset.
Kanit kasvavat ryhmäkarsinoissa teuraskypsiksi noin seitsemässä kuukaudessa, jonka jälkeen myös nahka turkkeineen on käyttökelpoinen. Tavoitteena on noin kolmen kilon teuraspaino, josta saa 1,5-2 kiloa lihaa.
Kaikkiaan Pöllönen myy tänä vuonna noin 80 kanin ruhoa. Pääosa menee yksityisille asiakkaille, osa maatilatorille ja ravintolaan.
Määrää voisi kasvattaa noin 200 teuraaseen esimerkiksi poi'ittamalla emoja monta kertaa vuodessa, mutta sen suuremmasta tuotannosta juuri oman Ruohonjuuritaso-toiminimen perustanut yrittäjä ei toistaiseksi haaveilekaan.
"Elävien eläinten kanssa on kuitenkin aina mietittävä, että ne jaksaa hoitaa hyvin."
Hoito on käsityövaltaista ja kaninpoikaset ovat herkkiä taudeille.
Kaninliha on vaaleaa, ja siinä on vähän rasvaa mutta paljon proteiinia.
"Kani sopii hyvin broilerin tilalle. Se on ihan erilaista kuin tumma jäniksen liha, mikä on monelle yllätys", Pöllönen kertoo. Hän valmistaa kanista esimerkiksi viillokkia kanaviillokin tapaan.
Kasvattajaa harmittaa, ettei kaninlihaa osata Suomessa juuri arvostaa.
"Tuntuu, ettei tätä pidetä minään, vaikka liha on eettistä ja ekologista."
Kaninlihan toimittaminen vähittäismyyntiin helpottui tänä keväänä, kun suora- ja vähittäismyynnin asetuksia kevennettiin.
Ilman lihantarkastusta myyntiin voi toimittaa enintään 40 000 kiloa tilalla teurastetun siipikarjan tai kanin lihaa. Samalla helpottui munien sekä hirven, peuran ja metsäkauriin lihan toimittaminen vähittäismyyntiin.
Tuotteiden käsittelyyn vaaditaan hyväksytty elintarvikehuoneisto, josta tuotteet luovutetaan kuluttajalle tai vähittäismyyntiin.
Lue koko juttu keskiviikon Maaseudun Tulevaisuudesta.
Lue lisää:
Yle: Kesäkaneja kasvatetaan nyt lihaksi lähiruokabuumin siivittämänä
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

