Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
Mainos: UPM Metsä

Harvennuksilla hyvinvointia ja elinvoimaa metsälle

Metsän suunnitelmallisella ja pitkäjänteisellä hoitamisella varmistetaan, että metsät pysyvät terveinä ja monimuotoisina pitkälle tulevaisuuteen. Harventaminen on tärkeä hoitotoimenpide, jolla mahdollistetaan jäljelle jääville rungoille hyvät edellytykset kasvaa elinvoimaisiksi ja vahvoiksi tukkipuiksi. UPM Kasvu -kumppanuus yhdistää metsän hyvinvoinnista huolehtimisen ja hyvän tuoton metsäomaisuudelle.
Metsänomistaja päättää aina itse metsiensä hoidosta, mutta hän saa halutessaan tukea UPM Kasvu -kumppanuusohjelman metsäammattilaisilta.
Metsänomistaja päättää aina itse metsiensä hoidosta, mutta hän saa halutessaan tukea UPM Kasvu -kumppanuusohjelman metsäammattilaisilta. 

Metsän harvennus luo perustan vahvalle ja kestävälle metsälle

Oikea-aikaisilla metsän harvennuksilla varmistetaan, että metsät pysyvät arvokkaina, hyvinvoivina ja tuottavina. Harventamisen ansiosta jäljelle jäävät puut saavat tarvitsemaansa kasvutilaa, ravinteita ja valoa.

Jäljelle jäävän puuston määrään vaikuttavat monet tekijät, kuten kasvupaikan maaperä, maantieteellinen sijainti, kasvatettava puulaji ja metsän kasvatusmenetelmä. Harvennustarve määritellään aina tapauskohtaisesti metsän ominaispiirteiden perusteella.

Oikea-aikaiset harvennukset saavat puut kasvamaan paksurunkoisiksi ja tuovat puukaupassa metsänomistajalle suuremmat tulot. Harvennuksen ansiosta myös metsän kunto paranee: metsä on vastustuskykyisempi ilmastonmuutoksen tuomia muutoksia vastaan ja se sitoo hiiltä kasvaessaan paremmin kuin hoitamaton metsä.

Perinteisempien metsänhoitomenetelmien lisäksi nykyaikaiseen vastuulliseen metsänhoitoon kuuluvat myös luonnonhoidon toimenpiteet kuten lahopuun säästäminen, säästöpuiden jättäminen, vesistöjen huomioiminen sekä suojatiheikköjen ja sekametsien suosiminen.

Metsän harvennustarpeiden selvittämisen kanssa ei tarvitse jäädä yksin. UPM Metsän asiantuntijat auttavat mielellään.

Henkilökohtainen metsäasiakasvastaava tuo ammattilaisen näkemyksen metsänhoitoon

- UPM Kasvu -kumppanuusohjelmamme palvelee erilaisia metsänomistajia. Kumppanuuden alkaessa selvitämme, mitä metsänomistaja metsäomaisuudeltaan haluaa ja mikä on juuri hänelle vaivattomin ja paras tapa hoitaa asioita. Metsänomistajan omien toiveiden ja tavoitteiden pohjalta pystymme auttamaan metsänomistajaa menestymään, kertoo UPM Metsän asiakkaan menestymisestä vastaava päällikkö Ella Kaivola.

- Metsänomistaja saa kumppanikseen henkilökohtaisen metsäasiakasvastaavan, joka tuo ammattilaisen näkemyksen metsänhoitoon. Asiakkaamme odottavat ja toivovat meiltä kokonaisvaltaista metsänhoidon suunnitelmaa ja tietoa siitä, mitä kannattaa tehdä ja milloin. Tähän tarpeeseen vastataksemme hoidamme UPM Kasvu -kumppanuusasiakkaidemme metsiä suunnitelmallisesti huolehtimalla esimerkiksi taimikoiden hoidon ja harvennuksien toteutumisesta silloin, kun toimenpiteet ovat metsän parhaan kasvun kannalta ajankohtaisia.

Kaupunkilaismetsänomistajien määrä on lisääntynyt viimeisten vuosikymmenien aikana jatkuvasti, minkä takia välimatka omistettavaan metsään saattaa olla pitkä. Siitä huolimatta metsänomistajan on huolehdittava, että metsä voi hyvin.

- Metsäasiakasvastaava toimii myös tarvittaessa paikallisena vastuuhenkilönä, jos metsänomistaja asuu kaukana metsästään. Harventamisen suunnitteluvaiheessa metsäammattilainen tekee asiakkaan kanssa tai omatoimisesti metsäkäynnin, jonka tarkoituksena on arvioida harvennuksen ja muiden hoitotöiden tarve.

Metsänomistajan kannattaa myös tutustua UPM Metsä -verkkopalveluun, jossa oman metsän tilannetta voi tarkastella vaivattomasti milloin ja missä tahansa. Digipalvelut mahdollistavat muun muassa metsänhoitopalveluiden tarjouspyyntöjen tekemisen ja hyväksymisen, sujuvan puukaupan sekä metsäveroilmoituksen tekemisen.

- Verkkopalvelumme onkin saanut monipuolisuudestaan paljon kiitosta asiakkailtamme, toteaa Kaivola.

Harvennushakkuita tehdään tavallisesti kaksi kertaa metsän elinkaaren aikana. Ensiharvennuksen aika on puuston ollessa noin 25-vuotiasta ja toinen harvennus tehdään 45–60-vuotiaalle puustolle.
Harvennushakkuita tehdään tavallisesti kaksi kertaa metsän elinkaaren aikana. Ensiharvennuksen aika on puuston ollessa noin 25-vuotiasta ja toinen harvennus tehdään 45–60-vuotiaalle puustolle.  

UPM Kasvu -kumppanuus lupaa hyvää

- Tavoitteenamme on tehdä kumppanuusasiakkaillemme ehdotuksia metsän hoitotoimenpiteistä siten, että metsään ei jäisi hoitorästejä, kertoo UPM Metsän asiakaskokemuspäällikkö Jarmo Hakala.

- Samalla haluamme luonnollisesti varmistaa parhaan kasvutuoton asiakkaan metsälle. Tuemme kumppanuudella metsäomaisuuden kokonaisvaltaista hoitamista.

UPM Kasvu -kumppanuus on monipuolisena ja hyödyllisenä etuohjelmana saanut asiakkailta paljon hyvää palautetta.

- Asiakkaat arvostavat sitä, että ammattilaisemme tukevat ja jakavat osaamistaan heille, mutta lopullinen päätäntävalta pysyy metsänomistajalla itsellään. Palvelumme kattaa hyvin erilaisten metsänomistajien tarpeet ja kehitämme toimintaamme jatkuvasti saatujen asiakaspalautteiden pohjalta, kertoo Hakala.

UPM:n omilla metsillä tärkeä rooli metsänhoidon kehittämisessä

UPM Metsä toteuttaa kestävää ja vastuullista metsänhoitoa omissa metsissään ja pystyy kokemustensa myötä tuomaan hyväksi havaitsemiaan hoitomalleja metsänomistajien hyödynnettäviksi.

- Saamme omista metsistämme tutkimalla ja testaamalla jatkuvasti lisää tietoa ja kokemusta, minkä pohjalta tuomme parhaat metsänhoitomenetelmät asiakkaidemme käyttöön. Pystymme tarjoamaan metsänomistajalle vaihtoehtoisia ja parhaaksi arvioituja tapoja hoitaa metsiään.

- Tästä hyvä käytännön esimerkki on suositus lehtipuiden lisäämisestä metsiin: lehtipuiden lisääminen parantaa metsän kasvua ja tuottoa sekä monipuolistaa metsälajistoa, toteaa Hakala.

- Luonnon monimuotoisuuden myötä metsät kestävät paremmin muuttuvia ilmasto-olosuhteita ja pysyvät terveempinä sekä rikkaampina myös tulevaisuudessa.

Rahanarvoisia etuja kumppanuudesta

UPM Kasvu -kumppanuuden neljä etutasoa ovat Kasvu, Hopea, Kulta ja Platina.

Kumppanuusasiakkaana kerrytät bonuksia puukaupoista etutasosi mukaisesti. Voit käyttää saamasi bonukset alennuksena metsänhoitotöihin, kuten maanmuokkaukseen, taimien istutukseen tai lannoitukseen.

Kampanjaetuna ajalla 1.12.2023–29.2.2024 maksamme UPM Kasvu -kumppaneiden bonukset tuplana yli 200 m³ sulan maan harvennuksille. Kampanjan ajan voit saada bonusta jopa 3,6 €/m³.

UPM Kasvu -kumppanuus kannattaa. Kumppanina tuplaat nyt bonuksen ja saat paremman hinnoitteluedun harvennuskohteille.
UPM Kasvu -kumppanuus kannattaa. Kumppanina tuplaat nyt bonuksen ja saat paremman hinnoitteluedun harvennuskohteille. 

Metsässäsi on kasvuvaraa - katso video!

Ryhdy UPM Kasvu -kumppanuusasiakkaaksi!

Mainos: UPM Metsä

Lue lisää