Madekausi alkaa tammikuussa – mateen pilkkiminen on hämärähommaa
Oletko ihmetellyt, miksi joku pilkkii pimeällä järvellä? Syynä on kalamaailman kummajainen, made.Madekausi on parhaimmillaan tammi–helmikuussa, sillä ajankohtaan painottuvat mateen kutupuuhat. Jään alla matalikoilla tapahtuva kutu houkuttelee tuolloin kalastajia apajille. Madesaaliin perässä liikkuvat kalastajat voivat herättää asiaa tuntemattomissa ihmetystä. Tyypillisesti madetta nimittäin kalastetaan pimeän aikaan. Kalastus aloitetaan vasta auringon laskiessa ja kalastusta jatketaan aina puoleen yöhön asti.
Madetta pyydetään nykyisin lähinnä verkoilla ja pilkkimällä. Madetta voi pilkkiä kalasyötillä varustetulla pilkillä tai pelkällä morrilla. Perinteisen madeharan käyttö on kielletty kalastuslaissa jo useampia vuosia sitten.
Hankalin osuus kalastuksessa on mateiden löytäminen, vaikka made kalana se on varsin yleinen. Madeparvet elävät usein pienellä alueella. Hyvä madepaikka on yleensä on meren tai järven lahti, johon laskee joki tai puro. Pilkkipaikaksi voi valita lahtien matalikon tai matalan salmipaikan.
Made on vähäruotoinen, turskakaloihin kuuluva kala. Valmistettaessa made nyljetään ja lihat käytetään perinteisesti keitossa tai muhennoksessa. Mateen voi myös fileoida ja paistaa pannulla. Kalaakin parempi osa joidenkin mielestä on mateen mäti. Isosta vonkaleesta jopa kolmasosa voi olla mätiä. Ennen kuin lusikoi mätiä leivälle, se tulee käsitellä ja pakastaa loisten varalta.
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat









