Mademuhennos
Mademuhennos on alkutalven ruokaa, mutta voi sen toki valmistaa muulloinkin, jos saa madetta. Muhennoksen seuraksi sopivat keitetyt perunat ja herneet.
Viitseliäs käsittelee mateen itse ja keittää perkeistä maukkaan liemen. Kiireinen nappaa kalatiskiltä valmiit madefileet ja tekee liemen kalaliemikuutioista. Kuva: Sanne KatainenMademuhennos
4—5 annosta
Ainekset
- 1 (noin 1½ kg) made
Liemi
- mateen ruodot ja pää ilman kiduksia
- 1 l vettä
- 1 sipuli
- 1 tl suolaa
- 1 tl kokonaisia valko- ja maustepippureita
- 1 laakerinlehti
Muhennos
- 1 sipuli
- 50 g voita
- 1 tl suolaa
- valkopippuria
- mateen fileepalat (ja maksa)
- 2½ dl kalan keitinlientä
- 1 dl valkoviiniä
- 1 rkl vehnäjauhoja
- 1 dl kermaa
- 2 rkl ruohosipulia silppuna
Valmistusohje
Nylje made ja huuhdo kala. Ota talteen maksa ja mahdollinen mäti. Poista sisälmykset ja kidukset päästä. Fileoi kala ja leikkaa paloiksi.
Mittaa liemiaineet kattilaan ja keitä noin 20 minuuttia. Siivilöi liemi.
Silppua sipuli ja kuullota voissa. Lisää joukkoon suolalla ja pippurilla maustetut kalapalat, halutessasi maksa, kalaliemi ja viini. Kypsennä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Sekoita jauhot kermaan ja lisää suurus liemeen ohuena nauhana. Kypsennä noin 5 minuuttia varovasti sekoittaen. Tarkista maku ja koristele ruohosipulilla.
Tarjoa mademuhennos keitettyjen perunoiden ja herneiden kanssa.
Vinkki! Jos käytät valmiita mateen fileitä, korvaa muhennoksen liemi kalaliemikuutioilla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
