Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Made sopii hyvin thaityyliin maustettuun kalacurryyn

Made on herkullinen talvikauden kala. Tutuin maderuoka on perinteinen keitto, mutta mateesta voi kokata myös mausteisia ruokia. Katso reseptin alta ohje mateen käsittelyyn.
Mateesta on moneksi, vaikkapa Kaukoidän ruokaperinteitä mukailevan aterian päätähdeksi.
Mateesta on moneksi, vaikkapa Kaukoidän ruokaperinteitä mukailevan aterian päätähdeksi. Kuva: Vesa-Matti Väärä
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Madecurry

(4–5 annosta)

  • Ainekset
  • reilun kilon painoinen made
  • 1 iso porkkana
  • 300 g bataattia
  • 1 sipuli
  • 2–3 valkosipulinkynttä
  • 1 pieni punainen paprika
  • 1 mieto punainen chilipaprika
  • 2 tölkkiä kookosmaitoa (400 g:n tölkeissä)
  • 2–3 rkl vihreää currytahnaa
  • 5 kaffirlimetinlehteä
  • 1 tl suolaa
  • 1–2 tl itämaista kalakastiketta
  • tuoretta korianteria ja/tai thaibasilikaa

Valmistusohje

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Perkaa ja nylje made ja paloittele sen liha ruodottomiksi, melko kookkaiksi paloiksi.

Kuori porkkana, bataatti ja sipuli ja paloittele ne. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Paloittele paprika ja poista siemenet. Hienonna chilipaprika ja poista siitä siemenet.

Laita paksupohjaiseen kattilaan kookosmaito, currytahna ja kaffirlimetin lehdet. Sekoita ja kuumenna poreilevaksi. Lisää kookosmaitoon juurekset ja sipulit ja noin 10 minuutin kuluttua paprikat. Anna hautua ainakin puolen tunnin ajan tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Lisää muhennokseen madepalat ja anna niiden kypsyä miedolla lämmöllä. Mausta curry suolalla, itämaisella kalakastikkeella ja yrteillä. Tarkista maku. Tarjoa riisin ja naanleivän kanssa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mateen käsittely

1. Turskansukuinen made on kiinteä- ja valkolihainen järvi­kala, jonka parasta sesonkia on tammi-maaliskuun kutuaika. Tutuin made­ruoka on perinteinen madekeitto.

2. Made nyljetään ennen käyttöä. Aloita nylkeminen viemällä sormi kurkusta nahan alle ja auta nahka irti etupäästä. Päätä ei tarvitse nylkeä, joten voit viiltää nahan niskasta poikki. Tartu nahkaan talouspaperin avulla ja vedä nahkaa irti pyrstön suuntaan sormella auttaen.

3. Mateen selkärangan saa kätevästi poikki pienillä oksasaksilla.

4. Mateen maksan voit lisätä keiton tai curryn joukkoon, mutta hyödynnä herkullinen mäti erikseen.

5. Huuhdo mätipussit ja purista niistä mäti kulhoon. Poista mätirakeiden joukosta loput kalvot vaikka haarukalla vatkaamalla. Pakasta mäti vähintään vuorokaudeksi ennen suolaamista (1 tl suolaa / 100 g mätiä) ja tarjoamista.