Made sopii hyvin thaityyliin maustettuun kalacurryyn
Madecurry
(4–5 annosta)
- Ainekset
- reilun kilon painoinen made
- 1 iso porkkana
- 300 g bataattia
- 1 sipuli
- 2–3 valkosipulinkynttä
- 1 pieni punainen paprika
- 1 mieto punainen chilipaprika
- 2 tölkkiä kookosmaitoa (400 g:n tölkeissä)
- 2–3 rkl vihreää currytahnaa
- 5 kaffirlimetinlehteä
- 1 tl suolaa
- 1–2 tl itämaista kalakastiketta
- tuoretta korianteria ja/tai thaibasilikaa
Valmistusohje
Perkaa ja nylje made ja paloittele sen liha ruodottomiksi, melko kookkaiksi paloiksi.
Kuori porkkana, bataatti ja sipuli ja paloittele ne. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Paloittele paprika ja poista siemenet. Hienonna chilipaprika ja poista siitä siemenet.
Laita paksupohjaiseen kattilaan kookosmaito, currytahna ja kaffirlimetin lehdet. Sekoita ja kuumenna poreilevaksi. Lisää kookosmaitoon juurekset ja sipulit ja noin 10 minuutin kuluttua paprikat. Anna hautua ainakin puolen tunnin ajan tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Lisää muhennokseen madepalat ja anna niiden kypsyä miedolla lämmöllä. Mausta curry suolalla, itämaisella kalakastikkeella ja yrteillä. Tarkista maku. Tarjoa riisin ja naanleivän kanssa.
Mateen käsittely
1. Turskansukuinen made on kiinteä- ja valkolihainen järvikala, jonka parasta sesonkia on tammi-maaliskuun kutuaika. Tutuin maderuoka on perinteinen madekeitto.
2. Made nyljetään ennen käyttöä. Aloita nylkeminen viemällä sormi kurkusta nahan alle ja auta nahka irti etupäästä. Päätä ei tarvitse nylkeä, joten voit viiltää nahan niskasta poikki. Tartu nahkaan talouspaperin avulla ja vedä nahkaa irti pyrstön suuntaan sormella auttaen.
3. Mateen selkärangan saa kätevästi poikki pienillä oksasaksilla.
4. Mateen maksan voit lisätä keiton tai curryn joukkoon, mutta hyödynnä herkullinen mäti erikseen.
5. Huuhdo mätipussit ja purista niistä mäti kulhoon. Poista mätirakeiden joukosta loput kalvot vaikka haarukalla vatkaamalla. Pakasta mäti vähintään vuorokaudeksi ennen suolaamista (1 tl suolaa / 100 g mätiä) ja tarjoamista.
Osaston luetuimmat
- Söin täällä: Kokkolan vanhakaupunki tarjoaa historiaa ja ruokaelämyksiä, mutta onko 26 euroa liikaa hampurilaisateriasta?
- Voiko D-vitamiinia saada liikaa, jos ravintolisän käyttöä jatkaa kevätauringossa? Tutkija kertoo, miksi virallinen saantisuositus on varsin maltillinen
- Trendikkäät murskakurkut valmistuvat alle vartissa – juhlista kurkkuviikkoa herkullisella reseptillä
- Peston valmistaminen kotona on helppoa – peittoaa kauppojen valmispestot varmasti
- Trendikäs hapattaminen tarjoaa elimistölle hyviä harjoitusvastustajia – asiantuntija antaa vinkin tuotteesta, jossa hyödyllisiä bakteereja on takuuvarmasti
- Yle uutiset | Vanhuksille tuodaan kylmää ruokaa satojen kilometrien päästä – Lea Uusi-Penttilä ei suostunut ateriapalvelun muutokseen
- Kahdeksanprosenttiset viinit tulossa vauhdilla ruokakauppoihin – näin paljon ne maksavat