Metsä

Syken uusi pääjohtaja Leif Schulman Uutissuomalaisessa: Luonnontilaisten metsien suojelua parannettava

Etelä- ja Keski-Suomeen pitäisi saada hänen mielestään nykyistä enemmän luonnontilaista metsää.
Heikki Willamo
"Meillä ei ole mahdollisuuksia säilyttää monipuolista metsälajistoa, ellei vanhojen luonnontilaisten metsien suojelutilanne parane", Syken pääjohtaja Leif Schulman sanoo Uutissuomalaisen haastattelussa.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) uusi pääjohtaja Leif Schulman syyttää metsätaloutta Suomen lajiston ja luontotyyppien uhanalaistumisesta. Hänen mielestään Etelä- ja Keski-Suomeen pitäisi saada nykyistä enemmän luonnontilaista metsää.

"Meillä ei ole mahdollisuuksia säilyttää monipuolista metsälajistoa, ellei vanhojen luonnontilaisten metsien suojelutilanne parane", Schulman sanoo Uutissuomalaisen haastattelussa.

Syken johdossa Schulman aloitti tämän vuoden alussa. Hän seuraa 25 vuotta pääjohtajana toiminutta Lea Kauppia, joka jäi eläkkeelle tehtävästä marraskuun alussa.

Schulman peräänkuuluttaa malttia valtion metsien tuottotavoitteissa.

"Ei voida ajatella vuoden tai edes 15 vuoden tuottoja. On tarkasteltava, mitä tarkoittaa valtion taloudelle, jos pilaamme luonnon monimuotoisuuden."

Lajikadon pysäyttämiseen tarvitaan Schulmanin mielestä tutkimustietoa, jota Syke tuottaa poliitikkojen ja virkamiesten päätöksenteon pohjaksi.

Schulman arvelee, että hänen kaudellaan Syke tekee yhteistyötä Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran kanssa, sillä Sitra on nostanut luontokadon pysäyttämisen yhdeksi painopisteistään.

Lajikadon hillintään Suomella olisi hänen mukaansa harvinaisen hyvät edellytykset.

"Luonto ja lajisto tunnetaan ehkä paremmin kuin missään muualla maailmassa. Myös uhanalaisarviointi on kattavampi ja parempaan dataan perustuva kuin muualla", Schulman sanoo Uutissuomalaiselle.

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Tutkimuslaitosten yhteistyötä lisättävä

Sitra ehdottaa: Puolueiden jäsenmaksut verovähennyskelpoisiksi

Hyvää huomista Suomelle

Syken uusi pääjohtaja haluaa keskustelua joko–tai -väittelyn sijaan – "Köyhtyneeseen luontoon on vielä vaikeampi sopeutua kuin ilmaston lämpenemiseen"