Metsä

Kunnat suhtautuvat puurakentamiseen myönteisesti – osuus kaikesta uudisrakentamisesta halutaan nostaa 45 prosenttiin

Suurin osa kunnista kokee, että puurakentamiselle ei ole hidastavia tekijöitä.
Jaana Kankaanpää
Lähes puolet kunnista on kiinnittänyt erityistä huomiota puurakentamisen edistämiseksi.

Kunnat suhtautuvat puurakentamiseen myönteisesti, selviää Rakennustutkimus RTS:n vuoden 2020 lopulla toteuttamasta kyselystä.

Lähes puolet kunnista on kiinnittänyt erityistä huomiota puurakentamisen edistämiseksi. Puurakentamisen huomioiminen kaavoituksessa, puurakentamisen suosiminen ja palvelurakennusten rakentaminen puusta ovat yleisimpiä keinoja, joilla puurakentamista lisätään.

65 prosenttia kunnista kokee, että puurakentamiselle ei ole hidasteita. Yleisimpinä hidasteina pidetään puurakentamisen kalleutta sekä vallitsevaa talous- ja suhdannetilannetta.

Vuosien 2021–2022 aikana kunnissa aiotaan rakentaa puusta muun muassa päiväkoteja, kouluja, vanhainkoteja, hoitoalan rakennuksia sekä muita julkisia rakennuksia. Yhteensä palvelurakennuskohteita on suunnitteilla 331.

Tavoitteena on, että puurakentamisen osuus kaikesta uudisrakentamisesta olisi 45 prosenttia.

”Kunnat ovat hyvin aktivoituneet kehittämään puurakentamisen osaamistaan, ja valmiudet uusien hankkeiden toteuttamiseen paranevat jatkuvasti", sanoo Puurakentamisen ohjelman päällikkö Petri Heino.

Puukerrostalojen määrä kerrostaloaloituksista jäi vuonna 2020 vain kymmeneen prosenttiin. Määrän odotettiin kasvavan, sillä vuonna 2019 viidennes kunnista suunnitteli puukerrostalojen rakentamista vuosina 2020–2021.

Tavoitteet puukerrostalojen osuudelle julkisen rakennuttajan uusista asuinkerrostaloista ovat korkealla. Vuonna 2025 osuuden toivotaan olevan 46 prosenttia.

Puukerrostalorakentaminen etenee hitaasti. Julkista toimintaa tuetaan kuitenkin monin tavoin, kuten rakennuttajalle tarkoitetulla korotetulla käynnistysavustuksella.

”Tieto, tietoisuus ja luottamus puuhun myös kerrostalorakentamisessa on hankkeiden myötä jatkuvasti kasvamassa", sanoo Heino.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Sahateollisuus on jälleen tulevaisuutta

Puu sopii rakentamiseen kotieläintiloilla hyvin, kunhan kosteus ja haittaeläimet ovat hallinnassa

Tutkimus: "Puisesta kerrostaloasunnosta ollaan valmiita maksamaan kymmenen prosenttia tavallista enemmän Helsingissä

"Eihän tuossa ole mitään järkeä" – MTK tyrmää Rakennusteollisuuden laskelmat, joissa betoni päihittää puun ilmastovaikutuksissa