Uusi teurastamo Savoon
Valtakunnalliset ongelmat - naudanlihan heikko tuottajahinta, alkutuotannon korkeat tuotantokustannukset, toimimattomat sopimuskäytännöt sekä alkutuotannon heikko markkina-asema – ovat isoja asioita, joiden edessä yksinäinen tuottaja on kovin voimaton.
Alueelliset ja maakunnalliset ongelmat eivät ole yhtä suuria, mutta paljon on tehtävissä savolaisen naudanlihantuotannon kannattavuuden parantamiseksi. Tärkeintä on saada Savoon joko uusi teurastamo tai lisätä olemassaolevaa teurastuskapasiteettia. Niin lähiruuan tuotanto ja paikallinen yritystoiminta pystyisivät kehittymään sille tasolle, mihin naudanlihaa tuottava maakuntamme antaisi mahdollisuudet.
Syksyllä 2013 Pohjois-Savossa nousikin esille muutamia uusia teurastamohankkeita. Teurastamohankkeen realistisuuden ja taloudellisen kannattavuuden merkittävimmät haasteet ovat teurasjätteen jatkokäsittely ja logistiikka. Nämä asiat ovat ratkaistavissa, mutta se vaatii yhteistyötä ja selvityksiä. Tätä mahdollisuutta ei saa hukata!
Toinen alueellinen kehittämiskohde on kenties vielä tärkeämpi. Naudanlihantuotantoon ei Pohjois-Savossa ole hanketoimintaa ja neuvontakin on käytännössä keskittynyt maidontuotantoon. Tämä on outoa Suomen suurimpiin kuuluvalla naudanlihantuotantoalueella.
Naudanlihantuotantoon tarvitaan laaja-alaista koulutusta ja neuvontaa. Tärkeimpiä kohteita ovat tuotantokustannusten ja talouden hallinta, tilan johtaminen, nautojen kuntoluokitus sekä ruokinnan kehittäminen. Lisäksi tarvitaan emolehmätuotantoon ja pihvikarjan kasvattamiseen erikoistunutta neuvontaa.
Näiden asioiden eteenpäin viemiseen tarvitaan yhteistyötä ja rohkeita askelia paikallisilta ja valtakunnan tason päättäjiltä, elinkeinoelämältä, korkeakoululta sekä ely-keskukselta. Pohjois-Savossa on mahdollista ottaa naudanlihantuotannon kirkkain kruunu Suomessa kuten se on ottanut maidontuotannossa, mutta se vaatii töitä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
