Homma vaatii hulluutta ja huumoria
Kitee on Suomen tunnetuin pontikkapitäjä. Vuosikausia kestäneen lupaprosessin jälkeen myös Kiteellä on ryhdytty keittämään laillisesti pontikkaa.
Kiteen Meijerin entisessä maitojauhehallissa sijaitsevan Suomen Pontikkakeskus Oy:n isoissa pannuissa porisee paikallisesta luomurukiista valmistettu mäski.
”Sanopas minulle toinen yhtä suomalainen juoma”, pontikkatehtaan hallituksen puheenjohtaja Jouko Heimonen tivaa.
Suomen Pontikkakeskusta pyörittää joukko pohjoiskarjalaisia yrittäjiä. Mukana on muun muassa konekauppias ja hotellinomistaja.
Tehdas sai luvan pontikanvalmistukseen viime vuonna. Ensimmäinen pullo Aito kitteeläinen pontikka -nimistä viinaa nostettiin Alkon hyllyyn viime heinäkuussa 2012.
Pontikkatehdasta ei olisi ilman savolaissyntyisen Heimosen sitkeyttä.
Haave omasta pontikkatehtaasta alkoi itää vuonna 1991, kun huoltamoyrittäjänä toiminut Heimonen perusti Kiteen keskustaan pontikka-aiheisen elämyskohteen, jossa pääsi tutustumaan aitoon pontikkatehtaaseen.
”Silloin huomasin, kuinka paljon pontikka kiehtoo ihmisiä. Turistit saapuivat bussilla kolmensadan kilometrin päästä katsomaan kuusikossa ollutta peltiläjää”, Heimonen naurahtaa.
Suomen Pontikkakeskus tähyää myös Venäjän markkinoille. ”Olemme visioineet, että myymme noin 500 000 pulloa kolmen vuoden päästä. Tulemme siis ostamaan vuosittain ruista kymmeniätuhansia kiloja paikallisilta viljelijöiltä.”
Pontikkatehdas ei ole kultakaivos – ainakaan vielä. Jokaisesta pontikkalitrasta on maksettava lähes 20 euroa alkoholiveroa.
”Olen sanonut leikilläni, että tämä on kallis harrastus. Tehtaaseen on käytetty paljon omaa rahaa ja aikaa. Mutta on tämä parempi harrastus kuin viinan juominen.”
Keskellä kaunista maaseutua sijaitseva tehdas työllistää vuoden loppuun mennessä viisi työntekijää.
Heimosen mielestä pontikka on Kiteen ylpeyden aihe siinä missä pesäpallo ja Nightwish-yhtye. Hänen mielestään Kiteen kaupunki voisi hyödyntää pontikkapitäjän mainettaan huomattavasti nykyistä paremmin.
”Kaupunki suhtautuu kuitenkin asiaan aika nuivasti. Minun mielestäni olisi vain hyväksyttävä, että alkoholilla on sekä hyvät että huonot puolensa.”
Heimosen mukaan viinatehdasta pyöritetään tosissaan, mutta ilman suorituspaineita.
”Pontikkatouhussa on oltava huumoria mukana. Pitää olla myös hieman hullu, että pystyy uskomaan tähän.”
JOUNI HIRN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
