
Kotimainen ohra osuu moneen: Pitsaan, soppaan ja salaattiin
Opettele käyttämään ohraa muuallakin kuin rieskassa ja leivässä. Se on kotimaista, maukasta ja terveellistä.
Ohra-porkkanaleivos saa koristeekseen kotimaiset ”granaattiomenan siemenet” eli värjätyt ohranhelmet. Kuva: Jaakko MartikainenPitäjänkokki Tarja Miettinen oikein innostuu, kun hän alkaa miettiä, mihin kaikkeen voisi käyttää ohraa. ”En kyllä parempaa ruokaa tiedä kuin uuniohrapuuro ja mustikkakiisseli!”
Miettinen tunnetaan Lammilla ja Tuuloksessa, sillä on hän on laittanut juhlia melkein kaksikymmentä vuotta. Sana kiirii, kuka on tehnyt ruuat.
”Teen kunnon maalaista ruokaa, ei mitään kikkailua. Mielellään kotimaista ja läheltä.”
Kantrin lukijoille Miettinen suunnitteli ohraisia pitsoja ja pasteijoita ja suurusti sienikeiton ohrajauhoilla. Ohra-madetaskujen täytteessä on ohrapuuroa ja salaatissa ohranhelmiä. Paisti on marinoitu ohraisella juomalla eli portterilla.
Kahvin kanssa sopii herkutella ohra-porkkanaleivoksilla, jotka on koristeltu mustaherukkamehulla värjätyillä ohranhelmilllä – ne näyttävät granaattiomenan siemeniltä.
Ohra-madepasteijat tai -kupit
Rahka-voitaikina
1 prk (250 g) maitorahkaa
250 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte
noin 1,5 kg:n made
5 keitettyä kananmunaa
3–4 dl kypsää ohrapuuroa
suolaa
noin 50 g voisulaa
0,5 dl kermaa
tilliä
Sekoita maitorahka ja pehmeä voi tasaiseksi. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
Muotoile taikina suorakaiteeksi ja kääri se kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa ennen kaulintaa.
Perkaa kala, keitä kypsäksi ja ota ruodot pois kypsästä kalasta. Keitä rikotuista ohrasuurimoista vedessä puuro. Keitä munia noin 8 minuuttia, kuori ja murskaa haarukalla pieneksi, ei haittaa vaikka on vähän löysäkin muna. Sekoita kypsät aineet keskenään, mausta voilla, kermalla ja tillillä. Tarkista suola.
Tee pasteijoita, pieniä nyyttejä tai muffinivuokaan niin sanottuja kuppeja.
KUPIT: Kauli taikina aika ohueksi, ota isolla muotilla (esimerkiksi jälkiruokamalja) pyöreä pohja, asettele muffinivuokaan. Lisää täytettä ja ota taikinasta pienemmällä muotilla kansi päälle. Voitele ja paista uunin alaosassa noin 200 asteessa 15–25 minuuttia.
Ohrahelmipitsat
Pohja
0,5 l vettä
2 tl suolaa
1 tl sokeria
1 pss kuivahiivaa
2 dl ohrajauhoja
vajaa kilo karkeita vehnäjauhoja
1 dl ruokaöljyä
Tee tavalliseen tapaan hiivataikina, alusta hyvin, kohota, ja alusta vielä taikina uudelleen. Tästä taikinamäärästä tulee kolme pellillistä pitsaa.
Pitsakastike
2 isoa sipulia
loraus öljyä
6 rkl tomaattipyreetä
chili-tomaattipyreesäilyke
yrtti-tomaattisäilyke
mustapippuria
2 lihaliemikuutiota
pitsamaustetta
2 dl ketsuppia
Kuullota sipulit öljyssä, lisää pyree ja tomaattisäilykkeet. Mausta, keitä noin kymmenen minuuttia, lisää ketsuppi. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää.
Täytteet
1. Kypsiä kokonaisia ohranhelmiä, paistettuja kantarelleja ja sipulia, päälle emmentaljuustoraastetta.
2. Kypsiä kokonaisia ohranhelmiä, kypsää raastettua punajuurta, punasipulia ja aurajuustomurua. emmentaljuustoraastetta
3. Kypsiä kokonaisia ohranhelmiä, kypsää maustettua broileria, suippopaprikaa suikaleina ja emmentaljuustoraastetta.
Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli jokainen uunipellin kokoiseksi levyksi. Levitä päälle ensin pitsakastiketta ja sen jälkeen haluamasi täytteet. Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia.
Ohrainen mustatorvisienikeitto
1 l maitoa (laktoositonta)
noin 1,5 dl kuivattuja, murskattuja mustatorvisieniä
50 g voita
100 g sulatejuustoa
noin 1 dl ohrajauhoja
kasvislientä
mauste- tai mustapippuria
suolaa
kermaa
Kuumenna maito kattilassa kiehumispisteeseen, älä sekoita kesken kaiken, ettei pala pohjaan. Lisää kuivatut murskatut mustatorvisienet maidon joukkoon. Sulata voi ja sulatejuusto ja sekoita ohrajauhojen kanssa suurusteeksi, jonka sekoitat kuuman maidon joukkoon hyvin vispilöiden. Jatka vielä sekoittamista jonkin aikaa ja käännä levy pienelle.
Anna keiton hautua jonkin aikaa, mausta pippurilla ja suolalla. Halutessasi voit vielä laittaa kasvislientä joukkoon. Viimeistele lopuksi lorauksella kermaa. Jos keitto tuntuu liian paksulta, ohenna sitä maidolla.
Tarjoile keiton kanssa ohrarieskaa tai ohrapiirakoita tai vaikka ohra-madepasteijoita.
Porter-olutpaisti
1,5 kg viljaporsaan niskaa (kasleria)
1 pll portteria tai tummaa olutta
1 dl makeaa mustaviinimarjamehua
0,5 dl soijaa
noin 0,5 tl mustapippuria
2 rkl lihaliemijauhetta
2 valkosipulinkynttä
2 pientä sipulia
voita
Sekoita mausteliemi. Ruskista paistin pinta paistinpannulla voissa. Laita paisti pataan ja kaada liemi päälle. Hauduta uunissa noin 180 asteessa, kunnes liha on murean kypsää. Kääntele välillä paistamisen aikana.
Tee liemestä kastike, suurusta vehnäjauhoilla ja lorauta kermaa sekaan.
Valmista lisukkeeksi puolukka-punajuuri-ohrasalaattia ja maustekurkku-jugurttikastiketta.
Puolukka-punajuuriohrasalaatti
kypsää suikaloitua punajuurta
yrttimaustetta
pakastettuja kokonaisia puolukoita
punasipulia
kypsiä kokonaisia ohranhelmiä
Kokoa salaatti laakeaan astiaan kerroksittain ja tarjoile kastike erikseen.
Maustekurkku-jugurttikastike
turkkilaista jugurttia
kurkkusalaattia
suolaa
sokeria
sitruunanmehua
mustapippuria
sinappia
Sekoita aineet keskenään ja anna maustua hetki jääkaapissa.
Ohra-porkkanaleivokset
Pohja
4 kananmunaa
3 dl sokeria
0,5 dl vaniljasokeria
2 dl ohrajauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
2 tl leivinjauhetta
6 dl porkkanaraastetta
180 g voita
Kuorrutus
150 g sulatejuustoa
100 g voita
4 dl tomusokeria
2 rkl vaniljasokeria
Punaiset makeat ohranhelmet eli ”granaattiomenan siemenet”
noin 4 dl kypsiä kokonaisia ohranhelmiä
0,5 dl mustaherukkamehua
2 rkl fariinisokeria
Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää puolet jauhoista munavaahtoon, lisää puolet porkkanaraasteesta ja puolet sulatetusta voista. Sekoita lastalla varovasti.
Lisää loput jauhot ja porkkanaraaste ja voisula.
Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille ja paista noin 180–200 asteessa 15–20 minuuttia.
Koristelu
Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään ja levitä jäähtyneelle pohjalle.
Kuumenna mustaherukkamehu paistinpannulla ja lisää kypsät ohranhelmet. Sekoittele, kunnes neste on imeytynyt ohraan. Lisää fariinisokeri ja sekoita, kunnes se on sulanut. Jäähdytä!
Leikkaa pohja neliömäisiksi leivoksiksi ja koristele makeilla ohranhelmillä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




