Kotimainen maito on suomalaisten lempijuoma
Maito on jälleen keskustelunaiheena, ja miksi ei olisi? Maito on ollut kautta aikain suomalaisten lempijuoma, vaikka nestemaitojen kulutus onkin ollut laskusuunnassa.
Kotimainen maidontuotanto ansaitsee arvoisensa kohtelun. Kyseessä on tuotannonala, joka pystyy tuottamaan maailman puhtainta, turvallisinta ja ravitsevaa terveysjuomaa, jonka maku on ylitse muiden. Maito on myös herkullisten juustojen, jugurttien, jäätelöiden ja rahkojen valmistusaine.
Suomessa on hyvät vesivarat ja ilmasto-olosuhteemme sopivat hyvin nurmirehun tuotantoon. Meillä on osaavat maidontuottajat, geneettisesti hyvin korkeatasoinen karja ja eläintuotanto tehokasta siten, että kasvihuonekaasupäästöt maitolitraa kohti vähäisimpiä maailmassa. Nurmikasvusto myös sitoo hiiltä maaperään.
Ilmastonmuutokseen liittyvä keskustelu kiihtyi IPCC:n julkaistua raporttinsa. Kotieläintuotannon vaikutus ilmastoon nostettiin keskiöön yksittäisen ihmisen ruokavalintojen kautta.
Suomen kasvihuonekaasupäästöt olivat Tilastokeskuksen raportin mukaan viime vuonna 52,8 miljoonaa tonnia (ekv) hiilidioksidia, joista maatalouspäästöjä oli 6,6 miljoonaa tonnia, maatalouden maankäytöstä ja sen muutoksista johtuva osuus oli 8,1 sekä energian käytöstä 0,9 miljoonaa tonnia. Maidontuotanto sisältyy näihin lukuihin.
Kotieläintuotannossa tehdään koko ajan hyvää työtä päästöjen minimoimiseksi. Nykyisen tiedon mukaan maidon päästöt tuoteyksikköä kohden ovat samaa tasoa esimerkiksi kasvipohjaisten juomien kanssa. Tutkimustieto tarkentaa tulokset aikanaan.
Kaikille maito ei sellaisenaan sovi, mutta jalostava teollisuus on osannut kehittää erinomaisia tuotteita eri käyttäjäryhmille. Maidon kaltaisia premiumtuotteita ei markkinoilla ole. On vain erilaisia juomia, joilla ei maidon makua eikä sen ominaisuuksia kyetä jäljittelemään. Erinomaisia kotimaisia kasvipohjaisia juomia on kuitenkin tarjolla niitä haluaville.
Maidon tuotannossa pyritään jatkuvasti parempaan vastuullisuuteen. Se koostuu toiminnan kehittämisestä koko maitoketjussa maitotilalta kuluttajan pöytään. Siinä otetaan huomioon niin maidon työllisyysvaikutukset ja eläinten hyvinvointi kuin ympäristövaikutukset ja kuluttajien terveys.
Maitotuotteen alkuperän jäljitettävyys on tärkeä osa kokonaisuutta. Näistä löytyvät menestystekijät maidolle suomalaisten lempijuomana tulevaisuudessakin.
Asko Miettinen
MTK:n Maitovaliokunnan puheenjohtaja
MTK:n johtokunnan jäsen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
