Suomessa on syytä ottaa ruuan tuotantoon jokainen mahdollinen pala maata ja viljely on tehtävä kannattavaksi – voi tulla tilanne, ettei tänne pääse yhtään ruokaa tuovaa laivaa
Sodat ja levottomuuden vaikuttavat, että mahdollisuus kuljettaa ruokaa heikkenee. Voi tulla tilanne, ettei Suomeen pääse yhtään ruokaa tuovaa laivaa – Nato-hakemuksesta huolimatta.Emme tiedä kaikkia Ukrainan sodan seurauksia, emme pitkään aikaan.
Sen tiedämme, että maailman vilja-aitaksi kutsutusta Ukrainasta ei saada tänä vuonna sadonkorjuussa vientiin läheskään entisen kaltaisia määriä, ehkä ei mitään.
Sodan takia valtavasti varastoitua ruokaa on vaarassa tuhoutua.
Maailmassa on jo ruokapula, nälänhätää, jota Ukrainan vilja voisi lievittää ja vähentää nälkäkuolemia.
On korkea aika lopettaa puheet kannattamattoman maanviljelyksen lopettamisesta Suomessa. Se ”kannattamattomuus” johtuu kauppaketjujen harrastamasta tuottajahintojen halpuutuksesta.
Tuottaja saa työstään jopa alle neljä euroa tunnissa. Suostuisitko samaan? Viljelijä sai syksyllä herneistä 330 euroa tonnilta. Nyt ne maksavat 2 000 euroa tonni marketissa.
Tuottajahintojen ”halpuutus” ajaa tiloja konkursseihin. Tähän pitää saada valtiovallan apu välittömästi.
Suomessa on syytä ottaa ruuan tuotantoon jokainen mahdollinen pala maata ja viljely on tehtävä kannattavaksi. Tämä on tarpeen ruokaomavaraisuuteen pääsemiseksi.
Tuottamalla itsellemme riittävästi ruokaa teemme kestävää kehitysapua. Ruoka riittää reilummin maailmassa.
Sodat ja levottomuuden vaikuttavat, että mahdollisuus kuljettaa ruokaa heikkenee. Voi tulla tilanne, ettei Suomeen pääse yhtään ruokaa tuovaa laivaa – Nato-hakemuksesta huolimatta.
Suomen ei tarvitse olla osallisena sodassa, jotta näin tapahtuisi. Kuljetuskustannukset ainakin nousevat valtavasti. Se näkyy hinnassa.
Ulkomaisen ruuan tuotannossa käytetään usein meillä kiellettyjä lääke-, torjunta- ja suojeluaineita. Niiden jälki on ruuassa. Silti vain kotimainen kananliha on salmonellavapaata.
Tässäkin on selvä syy saada suomalaista syötävää suuhun.
Maahamme on nopeasti saatava tilanne, jossa viljelijät pärjäävät tuotteidensa hinnalla ilman ylimääräisiä tukia. Se on kaikkien etu.
Ruuan omavaraisuudesta seuraus on: Tiedät saavasi tulevina talvinakin ruokaa, vaikka siitä on maailmassa kova pula. Kotimainen ruoka on puhdasta ja reilusti tuotettua.
Reino Toikka
Kokemäki
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



