Ryytejä ruukusta
Kuvat: SÄDE AARLAHTI Viinisuolaheinä (Rumex sanguineus) on unohduksiin painunut, vanha yrtti, jota kasvatetaan myös monivuotisena koristekasvina punahierakan nimellä. Basilikasta on lyhyessä ajassa tullut ryytimaiden uusi suosikki. Vihreitä lehtiä puskevat ruukkuyrtit antavat keittiölle keväisen ilmeen.Ruukuissa kasvavat yrtit tuovat talviseen arkeen tuoksuja ja vehreyttä, joka kutittelee jo kevättä kaihoavan puutarhurin mieltä.
Vihertää ja itää
Yrtit kuuluvat puutarhakasveista vanhimpiin. Lipstikkaa, meiramia ja monia muita vanhanajan yrttejä kasvatettiin pihoilla ja puutarhoissa jo 1500-luvulla, osaa ehkä tätäkin aiemmin. Luostarien munkit ja torppien emännät eivät silti varmaankaan osanneet edes unelmoida, että yrteistä saisi tuoretta satoa myös keskellä talven tuiskuja.
Nykyisin sekin onnistuu. Ruokakaupan yrttihyllyltä löytyy kymmenittäin kasveja, jotka kestävät uudelleenistutuksen ja tuottavat hiljalleen maukasta satoa keittiön ikkunalla. Parhaimmassa tapauksessa ruukussa kasvaneet yrtit voi kesän tullen istuttaa edelleen ulos kasvimaalle.
Parhaita lajeja keittiön yrttitarhaan ovat sitkeät sitruunamelissa, minttu, oregano ja persilja. Niiden ohella kannattaa kokeilla vaikkapa viinisuolaheinää, joka sekin on ikivanha hyötykasvi.
Haasteellisempia kasvatettavia ovat basilikat, joiden herkkä juuristo kärsii helposti ruukunvaihdon yhteydessä. Tärkeää onkin muistaa juurten varovainen käsittely ja yrttien suojaaminen vedolta ja pakkaselta kauppareissun aikana. Parhaiten olosuhteiden muuttumista sietävät napakat ja tiiviit taimet, jotka eivät ole ehtineet olla myyntitiskillä muutamaa tuntia kauempaa.
Juurtumisen ajan eli reilun viikon verran on kasvatuksia hyvä tarkkailla päivittäin, jotta multa ruukussa säilyy tasaisen kosteana. Jos mullan näprääminen ei innosta, voi yrtit asettaa kasvamaan myös niille kehitettyihin astioihin, joissa keittiötarha saa vettä ja lisävaloa kuin kasvihuoneessa ikään.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
