Politiikka

Maaseudun yritysten koronatukipaketti valmistui – tuet tarkoitus saada haettaviksi jo ensi maanantaina

Tukea voivat saada maatilakytkentäiset ja maataloustuotteita jalostavat mikroyritykset, kalatalouden yritykset sekä erikoistuneet maatilat, joiden tuotteiden menekki on merkittävästi kärsinyt koronaviruksen vuoksi.
Juho Leskinen
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo olevansa tyytyväinen, että aiemmin tukien ulkopuolella olleet maatalouden ja kalatalouden yritykset on saatu mukaan kriisitukien piiriin.

Hallitus on päättänyt maaseutu- ja kalatalousyritysten tukipaketista. Tukipaketin koko on aiemmin suunnitellun mukainen 40 miljoonaa, josta maatalouden liitännäisyritysten osuus on 25 miljoonaa, kalatalouden osuus 10 miljoonaa ja maatalouden alkutuotannon osuus viisi miljoonaa euroa.

Maaseudun Tulevaisuuden saaman ennakkotiedon mukaisesti tuen yrityskohtainen enimmäismäärä on ainakin aluksi 10 000 euroa. Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan summa valittiin, koska se on yhdenmukainen muiden ely-keskusten jakamien tukien kanssa. Hän myös arvioi, että tukimäärä on valtaosin riittävä.

Asetukset hyväksyttiin tänään valtioneuvoston istunnossa, ja tuen on tarkoitus tulla hakuun jo ensi maanantaina. Tuki on suoraa tukea, joten sen saamiseksi ei velvoiteta kehitystoimenpiteitä, eikä saatua tukea tarvitse maksaa takaisin.

Maaseudun yritysten väliaikaista tukea voi saada, jos maatalouden yhteydessä, samassa verotuskokonaisuudessa harjoittaa mitä tahansa muuta yritystoimintaa kuin maataloutta, metsätaloutta tai kalataloutta. Lisäksi tukea voivat saada alle 10 hengen yritykset, jotka jalostavat tai myyvät maataloustuotteita.

Alkutuotantotukea voivat saada ravintoloille tai muille ostajille tuotteitaan myyvät tilat, jotka ovat kokeneet koronakriisin vuoksi merkittäviä menetyksiä. Tällaisia tiloja voivat olla esimerkiksi puutarhatilat ja porotilat.

Kalatalouden tukea voivat hakea kaikki kalatalouden yritykset koosta riippumatta.

Ehtojen täyttyessä tuen saajat voisivat hakea myös toimialariippumatonta kustannustukea, josta tiedotettiin torstaiaamulla. Tarvittaessa tukea myös yhdenmukaistetaan myöhemmin tämän yleistuen kanssa.

Juttua muokattu 14.5.2020 kello 15.04

Lue myös:

MT:n tiedot: Hallitus pudottamassa maatilojen liitännäisyritysten enimmäistuen kymmenesosaan

Lue lisää

Suorat yritystuet hallituksen käsittelyyn keskiviikkona

Leppä: Aktiiviviljelyllä tarkoitetaan ruuantuotantoa – hallitusohjelma väläyttää sadonkorjuuvelvoitetta

Suomi kasvattaa valtaansa kansainvälisenä maatalousvaikuttajana

MTK: EU:n uudet säännöt voivat lisätä luomutuotteiden pakkaamista – "vastoin kuluttajan halua"