EU-komissio täräyttää maataloudelle suuria tavoitteita: kasvinsuojeluaineiden ja lannoitteiden käyttöä leikataan ja antibioottien myyntiä vähennetään kovalla kädellä - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

EU-komissio täräyttää maataloudelle suuria tavoitteita: kasvinsuojeluaineiden ja lannoitteiden käyttöä leikataan ja antibioottien myyntiä vähennetään kovalla kädellä

MTK muistuttaa, että Suomessa käytetään kasvinsuojeluaineita ja eläinlääkkeitä vain murto-osa EU:n keskiarvosta.
Kari Salonen
Torjunta-aineiden käyttöä ollaan leikkaamassa 50 prosentilla 2030 mennessä.

Ruokaketjun kestävyyttä täytyy parantaa roimasti seuraavan vuosikymmenen aikana, Euroopan komission keskiviikkona julkaisema pellolta pöytään -maatalousstrategia sanoo.

Maatalouden osuus Euroopan unionin kasvihuonekaasupäästöistä on 10 prosenttia, ja tästä 70 prosenttia on peräisin kotieläinsektorilta. Antibioottien epäasianmukainen käyttö johtaa arviolta 33 000 ihmisen kuolemaan EU:ssa vuosittain, komissio kertoo.

Maatalouden suunnanmuutos vaatii järeitä toimia. Euroopan komissio vaatiikin lannoitteiden ja torjunta-aineiden käytön merkittävää leikkaamista 2030 mennessä.

Lannoitteiden käyttöä tulee vähentää viidenneksellä ja kasvinsuojeluaineiden käyttö tiputtaa puoleen nykytasosta. Luomutuotannon pinta-aloja pitää kasvattaa kaikesta viljelyalasta 25 prosenttiin ja ruuan alkuperämerkintöjä parantaa.

Komissio ryhtyy toimiin vähentääkseen tuotantoeläimille tarkoitettujen mikrobilääkkeiden myyntiä. Antibioottien myynti laskee unionissa 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Lisäksi biologisten torjunta-aineiden määrää markkinoilla kasvatetaan, eläinten hyvinvointia tehostetaan, riippuvuutta tuontisoijasta pienennetään, unionin proteiinintuotantoa lisätään sekä uusien lajikkeiden rekisteröintiprosessia helpotetaan, komission suunnitelmat linjaavat.

"Tarvitsemme ravinnerikasta ruokaa, joka on tuotettu kestävästi. Tämä on sitä, mitä kuluttajat haluavat. Koronaviruskriisi on näyttänyt, että ruokaketjun pitää olla entistä kestävämpi", komissaari Stella Kyriakides totesi Brysselissä keskiviikkona.

MTK kannattaa EU-komission tavoitteita. Samalla se muistuttaa, että suomalainen ruuantuotanto on jo nyt vastuullisuudessaan maailman huippua, ja perheviljelmät ovat esimerkkinä muulle Euroopalle.

"Suomalainen ruokaketju täyttää jo tällä hetkellä komission esittämiä tavoitteita eurooppalaisessa vertailussa. Suomessa käytetään kasvinsuojeluaineita ja eläinlääkkeitä vain murto-osan EU:n keskimääräisistä käyttömääristä", järjestö viestii.

MTK:n huolena on, että jos EU-tason tavoitteet jyvitetään kaavamaisesti kaikille jäsenmaille, vähentämistavoitteet kävisivät mahdottomiksi Suomen kaltaiselle mallimaalle.

"Uusi strategia tuo lupaavia avauksia, mutta se on silti sovitettava yhteen maatalouspolitiikan kokonaisuuden kanssa. Vaarana on, että väärin toteutettuna strategian toimeenpano kurjistaa maatalousyrittäjien talouden. Sitä riskiä ei saa ottaa", MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila toteaa.

Lue myös: EU kirittämään metsien tiukkaa suojelua: suojeltavaksi ehdotetaan vanhojen metsien lisäksi turvemaita – "monimuotoisuuden turvaaminen on pakollista"

Lue lisää

WWF pitää komission esityksiä monimuotoisuudesta ja ruuantuotannon kestävyydestä "käänteentekevinä" – "helpottaa lisäksi ilmastonmuutokseen sopeutumista"

Lukijalta: "Haaveilen koiran ottamisesta lemmikiksi – voinkohan itse vaikuttaa lemmikkini elämänlaatuun ravinnon ja hoidon keinoin?"

Miltä näyttää EU:n toivoma vihreämpi maatalous? Komission suunnitelmissa torjunta-aineiden määrät puolittuisivat ja luomupinta-ala nelinkertaistuisi

Komissio suunnittelee suojelevansa Euroopan vanhat metsät ja kaikkiaan kolmanneksen EU:n maa-alasta – "Ympäristöpolitiikkaan tarvitaan realismia"