Politiikka

Posti kannattaa kolmen päivän jakelua ja lehtien jakelutukea harvaan asutuilla alueilla – lehdistö eri linjoilla tulevasta postilaista

Medialiitto vaatii koko maahan kiinteitä ja yhtenäisiä yleispalvelun jakelupäiviä. Postin mukaan kiinteisiin jakelupäiviin siirtyminen johtaisi henkilöstön osa-aikaistuksiin.
Jarkko Sirkiä
Posti ei lämpene ajatukselle kiinteistä jakelupäivistä.

Posti kannattaa sanomalehtien jakelun tukemista haja-asutusalueilla ja yleispalvelun jakelupäivien keventämistä kolmeen päivään.

"Molemmat toimenpiteet ovat kiireellisiä ja välttämättömiä toimia jakelun turvaamiseksi asiakkaille lähivuosina paperipostin vähentyessä edelleen voimakkaasti", Posti esittää lausunnossaan uudesta postilaista.

Posti ei lämpene ajatukselle kiinteistä jakelupäivistä, vaan velvoitteita pitäisi päinvastoin joustavoittaa.

"Ne estäisivät kokoaikaisen jakelutyön tarjoamista henkilöstölle ja johtaisivat henkilöstön osa-aikaistuksiin jakelutyössä", Postin Postipalvelut -liiketoimintaryhmän johtaja Yrjö Eskola toteaa tiedotteessa.

Lehdistö on Postin kanssa eri linjoilla jakelupäivistä. Vuoropäivä- ja -viikkomallit tulisi Medialiiton mielestä kieltää kokonaan.

"Yleispalvelun jakelupäivät on määriteltävä postilaissa pitävästi vähintään kolmeksi. Yleispalvelun jakelupäivien tulee olla kiinteitä, eikä postiyhtiö saa vaihdella niitä halunsa mukaan, kuten lakiluonnoksessa esitetään”, Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg painottaa tiedotteessa.

Holmbergin mukaan "lehtien tilaajille, mainostajille ja kustantajille on välttämätöntä, että lehti ilmestyy kuluttajalle sovittuna määräpäivänä".

Uuden postilain lausuntoaika loppui eilen sunnuntaina.

Postilain luonnoksessa esitetään, että viisipäiväisestä jakelusta ja keräilystä tulisi siirtyä kolmipäiväiseen. Haja-asutusalueille, joilla ei ole sanomalehtien viisipäiväistä varhaisjakelua, lehdet jaettaisiin yhä viitenä päivänä viikossa erillisen jakelutuen avulla.

Postin mielestä lehtijakelun tukea ei tulisi sitoa tiettyyn kellonaikaan.

"Jakelun toteuttaminen yöaikaan tai aamulla haja-asutusalueilla olisi erittäin kallista ja aikataulusyistä käytännössä jopa mahdotonta", Eskola sanoo.

Media-alan mielestä jakelutuen kohdistuminen vähintään kolme kertaa viikossa ilmestyvien sanomalehtien jakeluun olisi ristiriidassa alueellisen yhdenvertaisuuden kanssa.

Jakelutuen piiriin tulisi ottaa kaikki 1–7 kertaa viikossa ilmestyvät sanomalehdet, aikakauslehdet ja kaupunkilehdet, Medialiitto linjaa.

Lue myös:

Tilattavien sanomalehtien kohtalo ratkeaa vuosikymmenen sisällä – jakelun järjestyminen keskeisessä roolissa

Postin vuoropäiväjakelun kokeilu tuskin jää kokeiluksi – iso muutos ei myöhennä Maaseudun Tulevaisuuden jakelua, lupaa Posti

Posti muuttaa toimintansa ydintehtävää postipalveluista paketteihin ja logistiikkaan – kirjeposti jatkossa yrityksen tukitoiminto

Lue lisää

Yle uutiset: Seinäjoella lajitellaan nyt parhaina päivinä 40 000 pakettia – joulusesonki kiihdyttää entisestään korona-ajan Postille tuomaa ikuista joulua

Postilla on myös yhteiskuntavastuu

Postin hallintoneuvoston Ari Torniainen: "Postilain uudistuksessa on turvattava julkisen palvelun velvoite"

Ensin lähti polttoaine, sitten kyläkoulu, pelikoneet, kirjelaatikko – Pitkän ajan maalaishuoltamo on saanut yhteiskunnalta monenlaista kapulaa rattaisiin, bensan katekin on kutistunut 30 prosentista viiteen