Kotimaa

Postin vuoropäiväjakelun kokeilu tuskin jää kokeiluksi – iso muutos ei myöhennä Maaseudun Tulevaisuuden jakelua, lupaa Posti

Postin uusi vuoropäiväjakelun kokeilu on alkanut Espoossa ja Kauniaisissa 4. lokakuuta 2021. Alueellisessa vuoropäiväjakelussa postia jaetaan postinumeropareittain vuoropäivinä.
Jaana Kankaanpää
Posti kokeilee vuoropäiväjakelua Espoossa ja Kauniaisissa. Järjestelyn ei pitäisi vaikuttaa Maaseudun Tulevaisuuden jakeluun, kertoo Posti.

Postin mukaan aamun sanomalehtien jakelu ei muutu, ja niitä jaetaan varhaisjakelussa edelleen kaikkina viikonpäivinä. Varhain aamulla jaettavien sanomalehtien mukana voidaan jakaa myös päiväpostia.

Esimerkiksi postinumeroalueella 02100 jaetaan päiväposti ensimmäisellä viikolla maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina, ja sen parina olevalla postinumeroalueella 02200 samalla viikolla tiistaina ja torstaina. Seuraavalla viikolla jakelupäivät vaihtuvat. Rytmi toistuu kahden viikon jaksoissa.

"Postinsaaja voi huomata muutoksen siitä, että hän voi saada aamun sanomalehden kanssa aamukahvipöytään muutakin postia. Näitä voivat olla vaikkapa kirjeet, aikakauslehdet ja mainokset. Lähetykset saapuvat lähettävän yrityksen ja Postin välisen palvelusopimuksen mukaisesti sovittuina jakeluajankohtina, kertoo aluepäällikkö Hannu Riihimäki.

Viikon verran käynnissä ollut kokeilu on näkynyt vastaanottajilla esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuuden myöhästyneenä jakeluna.

"Olemme ensimmäisen viikon jälkeen vielä muutoksen alussa, mutta järjestelyn ei pitäisi jatkossa vaikuttaa jakelun myöhentymiseen. Pahoittelen alun jakeluongelmia – mutta kaikki tehdään, että laatu saadaan myös lehden jakelun osalta kuntoon mahdollisimman pikaisesti", Riihimäki sanoo MT:lle.

Jakajat ovat Riihimäen mukaan osallistuneet aktiivisesti Suomessa ensimmäistä kertaa käyttöön otettavan jakelumallin harjoitteluun kesän ja alkusyksyn aikana.

"Olemme halunneet varmistaa huolellisesti ennen aloitusta, että uusi tapamme toimia onnistuu mahdollisimman hyvin heti alusta alkaen. Palvelualojen työvoiman liikkuvuus näkyy myös meillä Postissa, joten meillä on esimerkiksi Espoossa vapaana 30 työpaikkaa", kertoo Riihimäki.

Vastaavia jakelumalleja on käytössä kaikissa Pohjoismaissa, ja nyt vuoropäiväjakelu on tavoitteena ottaa käyttöön myös meillä alueellisena mallina, aluksi Espoossa ja Kauniaisissa.

"Kokemukset ovat olleet muualla hyviä. Kun kokeilusta täällä saadaan tietoja, muutos mahdollisesti laajenee muualle Suomeen. Kyseessä on iso muutos, joten se tapahtuu alue kerrallaan", Riihimäki sanoo.

Postinjakelun uudistaminen auttaa pidentämään paperipostin elinkaarta. Posti kertoo näin voivansa tarjota perinteisiä palveluja digitaalisten palvelujen rinnalla jatkossakin.

Lisäksi hyvällä jakelureittien suunnittelulla ja jakelukaluston uudistamisella voidaan vähentää entistä paremmin myös hiilidioksidipäästöjä. Posti on sitoutunut painamaan Postin omat päästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä. Tämä päästötavoite on linjassa Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoitteen kanssa.

Lue lisää:

Posti muuttaa toimintansa ydintehtävää postipalveluista paketteihin ja logistiikkaan – kirjeposti jatkossa yrityksen tukitoiminto

Lue lisää

Posti tarkentaa toimitusaikoja, nopeuttaa pakettitoimituksia ja mahdollistaa lähetyksen seuraamisen kartalla

Postitus, kallistuva ja epävarma harrastus

Posti on tehnyt kaikkien aikojen ennätyksensä joulupakettien määrässä – jo seitsemän miljoonaa pakettia toimitettu

Vielä tänään ehtii postittaa joulutervehdyksen joulumerkillä