Politiikka

Puoluejohtajat eivät halua betonirakentamiselle ilmastoveroa – kaikki edistäisivät puurakentamista

Keskustan Juha Sipilän mukaan puurakentamista jarruttavat yhä määräykset, jotka tekevät siitä kallista.
Pekka Fali
Yksikään puolueiden puheenjohtajista ei kannata betonirakentamiselle ilmastoperusteista haittaveroa.

Betonirakentamisen ilmastovero ei saanut puolueiden puheenjohtajilta kannatusta MT:n ja MTK:n vaalipaneelissa keskiviikkona.

Keskustan Juha Sipilän mielestä rakentamisessa elinkaariajattelu on tärkeämpää kuin yksittäisen materiaalin verotuksen nostaminen.

Kaikkien puolueiden edustajien mielestä puurakentamista pitäisi edistää. Sipilän mukaan puurakentamista jarruttavat yhä määräykset, jotka tekevät siitä verrattain kallista. Hänen mielestään ilmastoystävällistä puurakentamista voitaisiin tukea ja tehdä Suomesta puukerrostalorakentamisen mallimaa.

Vasemmiston Li Andersson komppasi, että puurakentamista voitaisiin edistää kaavoituksella ja luvituksella.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtajaa Antti Rinnettä paneelissa tuurannut Sanna Marin ei halunnut ottaa kantaa betoniveroon. Puolueen mielestä olisi syytä teettää laaja tiekartta rakentamisen päästöjen tarkastelemiseksi.

Vihreiden Pekka Haaviston mielestä rakennushankkeiden ympäristövaikutusten arvioinnissa ei huomioida tarpeeksi ilmastovaikutuksia.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah huomautti, että tekniikka kehittyy yhä vähäpäästöisempään suuntaan myös betonin ja teräksen valmistuksessa.

Seitsemän tähden liikkeen perustanut Paavo Väyrynen edistäisi puurakentamista "myönteisin keinoin". Hän huomautti, että esimerkiksi Ranskassa on laki, joka velvoittaa käyttämään rakennushankkeissa vähintään 5 prosenttia puuta.

Myöskään perussuomalaisten Jussi Halla-Aho ei näe syytä betonirakentamisen erillisverottamiselle. Hän näkee puurakentamisen edistämisen ongelmana sen, että joidenkin mielestä hakkuita ei saisi lisätä.

Lue lisää:

Kysely: Betonirakentamisen ilmastovero ei saa kannatusta – liki puolet suomalaisista ei osaa ottaa kantaa betonin haittaveroon

SDP:n Marin: Kestävää hakkuutasoa ei voi määritellä, koska tutkijatkaan eivät sitä tiedä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puun käyttö rakentamisessa aiotaan kaksinkertaistaa seuraavan neljän vuoden aikana – eniten kasvumahdollisuuksia nähdään puukerrostaloissa

VVR Wood vastaa puurakentamisen kysyntään – rakentaa uuden puukerrostalotehtaan Heinolaan

Kanadassa massiivipuu nousemassa rakentamisen ykkösmateriaaliksi