Politiikka

MTK syväjäädyttäisi ympäristöhallintoviraston valmistelun

Politiikka 29.06.2016

Järjestö pelkää maakuntien tehtävien karkaavan valtakunnan tasolle.


Jaana Kankaanpää
Juha Marttila vastustaa ympäristöhallintoviraston perustamista.

MTK vastustaa jyrkästi tänään julkistetun maakuntalain luonnoksen ehdotusta siitä, että ympäristölupa-asiat keskitettäisiin yhden valtakunnallisen aluehallintoviraston alaisuuteen. Järjestö vaatii, että alueita on pystyttävä kehittämään huomioiden samaan aikaan sekä ympäristöasiat että elinkeinotoiminta.

Lyhyellä aikataululla valmistellussa maakuntalainsäädännön luonnoksessa on vielä huomattavasti kehitettävää ja suuri osa maakunnille kuuluvista tehtävistä on karkaamassa valtakunnalliselle aluehallintovirastolle. MTK:n mielestä valtakunnallisen aluehallintoviraston asemasta ympäristö- ja lupa-asiat on voitava käsitellä joko kunnissa tai maakuntavirastossa. Suunnanmuutos vaatii hallitukselta vahvaa poliittista ohjausta.

"Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen on luotava edellytykset maaseutuelinkeinojen kehittämiselle eikä rakentaa niiden kilpailukykyä heikentävää ja toimintamahdollisuuksia rajoittavaa ympäristöhallintovirastoa", sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Normaalit maaseutuyrittäjyyteen liittyvät hankkeet ja investoinnit voidaan käsitellä yhden luukun periaatteen mukaan joko kunnissa tai maakuntavirastossa.

Marttilan mukaan hallituspuolueiden on nopeasti linjattava uudelleen viranomaistehtävien järjestämisestä. Tulevan maakunnan, yrittäjän ja asukkaan kannalta parasta olisi asioiden käsittely mahdollisimman lähellä. Valtakunnallisessa virastossa tulee käsitellä vain valtakunnallisesti poikkeukselliset hankkeet.

"Maakuntalainsäädännön luonnoksessa on myös paljon maaseudun kannalta hyviä linjauksia. Maaseutuun ja maataloushallintoon liittyvien asioiden kokoaminen maakuntaan antaa mahdollisuudet maaseutuelinkeinojen kehittämiseen. Luonnoksen mukaisesti myös lautakuntien käyttäminen osana maaseutua koskevaa päätöksentekoa olisi mahdollista", sanoo MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT