Kolumni

Kulmunin kurimus syvenee

Erityinen kiinnostus kohdistuu perhevapaaltaan elokuussa suoraan tiede- ja kulttuuriministeriksi palavan Annika Saarikkoon, jolla on keskustan kentällä huomattavaa arvovaltaa. Kiinnostus Saarikon mahdollisia puheenjohtajahaluja kohtaan on jo tällä hetkellä keskustassa sähköinen, jopa kipunoiva.

Viestintä on tunnetusti vaikeaa, mutta keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunille se tuntuu käyvän nyt kohtalokkaaksi. Lähes 50 tuhannen euron viestintäkoulutuksen maksattaminen veronmaksajilla ei ole oikein.

Tähän tulokseen myös valtiovarainministeri itse päätyi, kun asia tuli Suomen Kuvalehden jutussa ilmi.

Kulmuni ilmoittikin maksavansa koulutuksensa itse ja torjui samalla myös puolueensa avun asiassa. Johtopäätös oli varmasti oikea ja ryhdikäskin, mutta se ei enää auttanut.

Keskustan kentällä monet ovat raivoissaan. Valtiovarainministerin, jos jonkun, pitäisi osata olla rahankäytössä tarkka ja oikeudenmukainen. Myös puoluejohdossa tunnelma synkkeni kerralla. Sitä täydensi vielä Ylen puoluekannatusmittaus (4.6), jossa keskusta oli suistunut uuteen alamäkeen.

Kulmuni ei tunnu nyt saavan puolueelleen kantoaaltoa millään. Samaan aikaan, kun koronakriisin sankariksi noussut pääministeri Sanna Marin (sd.) luotsaa demareita uuteen kukoistukseen, keskustalle ei tunnu jäävän edes murusia.

Ei tosin jää muillekaan. Niin isoksi ilmiöksi Marin on juuri tällä hetkellä noussut. Demaripomo on selvästi puoluettaan suositumpi.

Keskustan avainhenkilöiden parissa uskonpuute puheenjohtajansa kohtaan kasvaa, vaikka edellisestä puheenjohtajavaalista ei ole kuin vuosi.

Tuolloin puheenjohtajavaalissa Kulmuni löi selvästi nykyisen puolustusministerin Antti Kaikkosen. Molemmat puheenjohtajaehdokkaat asettivat tavoitteekseen keskustan kannatuksen nostamisen 15 prosenttiin seuraavaan kesään mennessä.

Vuosi on kulunut ja keskustan kannatus on alle 11 prosenttia.

Olisi suoranainen ihme, jos keskustan syyskuun puoluekouksessa puheenjohtajanvaihdos ei nousisi esille. Epäonnistuneesta viestinnästä syntynyt kohu on tuolloin jo unohtunut, mutta keskustan linjan terävöittäminen nousee varmasti esille.

Miksi puolue ei ole onnistunut saavuttamaan kannatusta, vaikka se on edistänyt vastuullisuutta talouspolitiikassa? Miksi koronakevään nostattama kiinnostus puolueelle tärkeään hajautettuun maaseutumaiseen asumismuotoon ei kanavoidu kannatukseksi? Miksi puolue ei onnistu profiloitumaan vaikka puurakentamisessa tai biokaasussa edistykselliseksi kansanliikkeeksi?

Ja miksi puolue ei pysty tekemään tärkeistä asioista kiinnostavia? Tämä on haaste kaikille poliitikoille, mutta tässä asiassa onnistuminen ratkaisee myös kannatuksen kasvun tai laskun.

Erityinen kiinnostus kohdistuu perhevapaaltaan elokuussa suoraan tiede- ja kulttuuriministeriksi palaavaan Annika Saarikkoon, jolla on keskustan kentällä huomattavaa arvovaltaa. Kiinnostus Saarikon mahdollisia puheenjohtajahaluja kohtaan on jo tällä hetkellä keskustassa sähköinen, jopa kipunoiva.

Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen, kansanedustaja Hilkka Kemppi ja ministerikolmikko Mika Lintilä, Jari Leppä ja Antti Kaikkonen joutuvat kohdallaan vastaamaan puheenjohtajakyselyihin.

Keskustalle ja puheenjohtajalle Kulmunille kesästä on tulossa hermostuttava. Valtiovarainministerin salkku on myös nykyisessä tilanteessa tavallistakin raskaampi. Vastaehdokkaat puheenjohtajavaaliin ilmestyvät todennäköisesti vasta elokuussa.

Lue lisää

Ministeri Kurvinen esitti korkeakouluverkon hajauttamista, yliopistot, Akava ja EK vastahangassa

Hukka perimässä hallituksen

"Vihreä" lisävelka repii hallitusta

Yliö: Taloudellisesti itsellinen Suomi kestää kriisejä