Kolumni

Mökkeilyn ja etätyön yhdistäminen on trendi

Istun Kuhmon keskustassa paikallisen ravintolan terassilla nauttimassa lounasta. Läheisissä liikennevaloissa on ruuhkaa. Ihmisiä on liikkeellä myös jalan ja lapsiperheitä torilla ostamassa kukkia.

On helatorstain jälkeinen perjantai. Etätyö sekä kaunis ja helteinen sää ovat saaneet ihmiset liikkeelle. Vapaa-ajan asumisen kausi on selkeästi alkanut.

Tilanne on tuttu monella paikkakunnalla. Tilastokeskuksen arvion mukaan mökkeileviä suomalaisia on yli kaksi miljoonaa.

Vapaa-ajan asuminen on merkittävin monipaikkaisuuden muoto. Etätyön ja vapaa-ajan asunnolla vietettävän ajan yhdistäminen on selkeästi trendi, jota kunnat voivat edistää yhteisöllisillä etätyötiloilla.

Viime viikolla, puolueiden puheenjohtajien kuntavaalitentin jälkeisenä aamuna, Ylen aamussa oli mukana vierailevia politiikantoimittajia. Minua ihmetyttivät heidän käsityksensä: He eivät nähneet etätyötilojen perustamisessa juurikaan sellaista, mitä kuntien tulisi edistää.

Kainuussa olemme selvittäneet monipaikkaisuuden mahdollisuuksia. Yhtenä tärkeimpänä toimenpiteenä vastaajat näkivät yhteisöllisten työtilojen kehittämisen. Niillä tavoitellaan digitaalista sujuvuutta työssä sekä mahdollisuutta tulostamiseen ja skannaamiseen.

Etätyötilassa arvostetaan hyvää ergonomiaa ja rauhallista omaa soppea yhdistettynä yhteisöllisyyteen. Tällaiset työtilat edesauttaisivat monialaisen yhteistyön muodostumista ja loisivat mahdollisesti myös uutta liiketoimintaa.

Lisätarpeina esitettiin lastenhoito-, harrastus- ja lounasmahdollisuuksia tukemaan etätyötä.

Monipaikkaisuus ei näy tilastoiduissa väestönmuutoksissa. Tilastot antavat kuvan staattisesta tilanteesta vuoden lopussa, jolloin kausivaihtelut jäävät pimentoon. Kesäkuukausina suomalaisella maaseudulla on arvion mukaan jopa 1,5 miljoonaa henkilöä enemmän kuin tammikuussa.

Tulevaisuuden kunta -hankkeessa laadittiin vuonna 2018 selvitys kaksoiskuntalaisuudesta. Selvityksen tehnyt työryhmä totesi, että valtioneuvoston ja eri hallinnonalojen strategia- ja tulevaisuustyössä sekä lainsäädännön valmistelussa tulee jatkossa huomioida paremmin keinot, joilla monipaikkaisuutta voidaan edistää.

Moni vapaa-ajan asukas haluaisi maksaa osan veroistaan mökkikuntaan. Kuntien valtionosuusjärjestelmän kannalta kaksoiskuntalaisuus on ongelmallinen.

Verotulojen kohdentaminen kahteen kuntaan vaikuttaisi myös verotuloihin perustuvaan valtionosuuksien tasaukseen. Esimerkiksi jos tasauslisää saavan kunnan verotulot kasvavat, niin sen saamat tasauslisät vähenevät ja päinvastoin. Jatkossa tämä problematiikkaa liittyisi myös maakuntatasoon.

Toki ongelmat ovat tehty ratkaistavaksi, mutta tässä tapauksessa hyvää tarkoittava asia saattaa kääntyä huonoksi ratkaisuksi erityisesti maaseutukuntien tulopohjan näkökulmasta.

Vapaa-ajan asukkailla on paljon ideoita kuntien kehittämiseen. Ideoiden esittämiseen on oltava matala kynnys ja kanavat.

Monipaikkaisuus tulisi nähdä voimavaralähtöisenä toiminnan kehittämisenä kunnan, kunnassa toimivien yhteisöjen ja ihmisten omista ja paikallisista lähtökohdista. Kaikki eivät kuitenkaan halua vapaa-ajallaan osallistua tai ideoida, siihenkin tulee olla oikeus; onhan mökkeilyn yksi tärkein arvo kuitenkin vapaus.

Kirjoittaja on Kuhmon kaupunginjohtaja ja Harvaan asutun maaseudun verkoston puheenjohtaja.

Lue lisää

Turvallisesti metsässä – metsästäen ja retkeillen

Naisia halutaan maaseudulle – mutta miksi?

Yleisön ja esiintyjän vuorovaikutuksesta syntyy elämys

Viekö korona-exit ulos myös etätyöstä?