Kolumni

Punamultaa tarjolla myös oppositioon

Jos keskustan kannatusmittaukset jäävät eduskuntavaaleissa alle 15 prosentin, puolue suuntaa mieluusti oppositioon uutta kannatusta tankkaamaan. SDP saattaa yllättäen seurata perässä.

Punamultahallituksen toinen puoliaika on jo pitkällä. Tehollista peliaikaa pääministeri Sanna Marinin (sd.) kokoonpanolla on enää runsas vuosi. Tammikuussa pidettävien maakuntavaalien jälkeen hallituspuolueet alkavat käytännössä tähytä jo huhtikuussa 2023 pidettäviin eduskuntavaaleihin. Perinteisesti minkään hallituksen viimeinen vuosi ei enää suuria uusia avauksia tuota.

On täysin mahdollista, että Marinin hallitus ei edes loppukautta istu. Kun vihreiden uusi puoluejohto huomaa, että muidenkin puolueiden ilmastotoimet tuntuvat vakuuttavan kansalaisia, sijaispuheenjohtajan Iiris Suomelan ja ympäristöministeri Emma Karin on pakko nokittaa.

Kari nostaa varmasti esille taas maatalouden ja turvepeltojen päästöt. Keskusta ei anna asiassa periksi, vaan kehottaa odottamaan kevään tarkempia mittauksia ja toteaa hallituksen tavoitteen muutenkin toteutuvan.

Kun punamullan makuun päässeeltä Mariniltakaan ei ole vihreille juuri tukea tulossa, Suomela ja Kari ovat johtopäätösten edessä.

Hallituksesta lähdöllä vihreät terävöittäisivät profiiliaan ja estäisivät elokapinaliikkeen kannattajia haikailemasta omaa puoluetta. Toisaalta puolue menettäisi mahdollisuuden osallistua vaikkapa kaivoslain ja muidenkin ympäristön näkökulmasta tärkeiden hankkeiden hallitusvalmisteluun, mahdollisesti pitkäksikin aikaa.

Ovat seuraavat vaalit sitten ensi keväänä tai seuraavana, asetelma on sama. Kokoomus lienee piikkipaikalla etsimässä yhteistyötä alle 20 prosentin keskisuureksi puolueeksi palanneiden perussuomalaisten kanssa.

Suhtautuminen maahanmuuttoon jakaa puolueita pahasti, mutta siinäkin kokoomus ja perussuomalaiset saattavat päästä riittävän lähelle toisiaan. Kokoomus joustanee liberaalisiivestään huolimatta ja perussuomalaisia huojentaa, ettei Suomeen suuntautuvaa maahanmuuttoa tällä hetkellä mainittavasti edes ole. Sen sijaan EU-linjoissa nykyisillä oppositioliikkeillä riittää yhteensovittamista.

Kristilliset ja jopa Rkp saattaisivat tulla porvarihallituksen apupuolueiksi. Sen verran vähäistä perussuomalaisten ruotsin kielen etuisuuksien arvostelu on viime aikoina ollut.

Sen sijaan keskusta ei kokoomuksen kelkkaan halua. Jos kannatusmittaukset jäävät eduskuntavaaleissa alle 15 prosentin, puolue suuntaa mieluusti oppositioon uutta kannatusta tankkaamaan.

Lopputulos on todennäköisesti sama, vaikka keskusta menestyisi demarien, perussuomalaisten ja vihreiden muodostamassa keskisuurten puolueiden joukossa odotettua paremmin.

Vaikka hallitusohjelma on ollut maakuntien sekä maa- ja metsätalouden näkökulmasta hyvä, keskustassa koetaan hallitusvastuun verottaneen kannatusta kohtuuttomasti.

Myös demarit saattavat seurata keskustaa oppositioon.

Kokoomus taipuisi varmasti myös sinipunaan, mutta Marinin uusvasemmistolainen talouspolitiikka ei tähän niin vain taivu.

Perussuomalaistenkaan kanssa demareiden on vaikea olla samaa mieltä oikeastaan mistään. Erityisesti jos puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) jatkaa nuivaa suhtautumista ay-liikkeeseen.

Seuraavaa hallituspohjaa ei tiedä kukaan, mutta punamultaoppositio on lähempänä kuin moni huomaakaan.

Lue lisää

Melkoista sosialisointia

Vihreiden Suomela ja Hassi lyttäävät taksonomiakannan: "Aikuiset korjaavat ilmastonmuutosta ja Suomi jättäytyy sivuun kiukuttelemaan"

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti: Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan porrastus, kotitalousvähennys 5 000 euroon

Video: Eturivin poliitikot MT:n ja MTK:n aluevaalipaneelissa