Kommentti

Kun uutisesta saa vainun, kaikki muu häviää

Toimittaja saa olla aina hieman varuillaan, sillä iso uutinen voi iskeä milloin tahansa. Se voi yllättää kesken palaverin, sähköpostin selailun tai kahvitauon.

Hetki, jolloin merkittävästä tiedosta saa ensikosketuksen, on tyhjentävä ja koukuttava. Muut aiheet ja huolet unohtuvat.

Alustava uutinen julkaistaan niin nopeasti kuin mahdollista, yleensä kahden ihmisen voimin. Yhteistyö on enemmän kuin osiensa summa, sillä omia virheitä on vaikea huomata.

Seuraavaksi iso uutinen kokoaa toimituksessa taakseen laajan rintaman.

Mukana ovat esimiehet, toimittajat, verkkopäivystäjä, verkkotuottaja, kuvaajat ja graafikot sekä toimitussihteerit, jotka repivät tarvittaessa taittamansa etusivun uusiksi vaikka minuutti ennen sen lähtöä painoon.

Verkossa eteneminen on joustavampaa. Juttuja voidaan julkaista ja täydentää sitä mukaa, kun tietoa tulee lisää.

Olen päässyt verkkotoimittajana ja -tuottajana osallistumaan isojen uutistapahtumien juoksuttamiseen. Hienoin työviikkoni tähän mennessä oli vuoden 2016 traktorimarssi, joka toi maaliskuussa tuhannet traktorit Helsingin kaduille.

Viljelijöiden kanssa elettiin hetkiä marssin suunnittelusta sen valmisteluun ja matkalle lähtöön. Perjantain 11.3. tapahtuma Helsingissä oli ikimuistettava spektaakkeli, jota seurasin kellon ympäri.

Lauantaina ja sunnuntaina jututin marssijoita, jotka palasivat kotikulmilleen satojen kilometrien päähän.

Vipinää on verkkotoimituksessa riittänyt myös perussuomalaisten hajotessa, pääministeri Antti Rinteen erotessa, vaali-iltoina ja tietysti koronan ansiosta, erityisesti maaliskuun kriisitilanteessa.

Toimittajissa yhdistyy yleensä kaksi melko vastakkaista luonteenpiirrettä: kärsimättömyys ja mieletön kyky keskittyä. Reagointi muistuttaa metsästyskoiraa, ensin höntsätään ties mitä mutta kun uutisesta saadaan vainu, kaikki muu häviää.

Lukijoilta saadut kysymykset, kritiikit ja uutisaiheet ovat työllemme aivan korvaamaton apu.

Juttujen saamat lukijamäärät sekä niistä kirjoitettu palaute motivoivat. Vaikka palaute ei aina ole pelkästään asiallista, kielteinen reaktio voi kertoa myönteisestä asiasta: Ainakin juttu on luettu.

MT on sitoutunut puolustamaan maaseudun elinvoimaa rehellisesti, tasapuolisesti ja lukijoiden arkea myötäeläen. Tilaamalla lehden joko paperisena tai verkkopalveluna tuet toimitustamme täyttämään tehtävänsä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Anna palautetta tai kerro juttuvinkkisi toimitukselle

Lue lisää

MT lisää paikallisuutistensa kattavuutta entisestään julkaisemalla sivuillaan Ylen uutisia huomisesta alkaen

Slovenia luisuu Unkarin ladulle – Trumpia ihaileva pääministeri solvaa toimittajia

MT siirtyy pysyvästi pois Helsingin toimituksestaan – "On vain töitä, joita tehdään työntekijöiden asuinpaikkakunnista riippumatta"

MT siirtyi lukijoittensa keskelle