Mielipide

Kasvoton metsänomistaja hakkaa minkä irti saa

Esimerkiksi Kanta-Hämeessä on metsätiloja myynnissä aika harvoin. Myyjät ovat yleensä yksityisiä metsänomistajia.

Kun metsätila tulee julkiseen myyntiin, niin aina ennen myyntiä on hyvä tehdä metsätilasta arvio myyntiä varten. Tämä arvio on aina niin sanottu listahinta metsän myynnille.

Julkisella kilpailutuksella saadaan selville markkinahinta eli mitä ostajat ovat valmiita maksamaan kohteesta. Yleensä markkinahinta on vähintään 30 prosenttia korkeampi kuin lähtöhinta.

Tänä päivänä suurista metsäkiinteistöistä ovat kiinnostuneita sijoitusrahastot. Ne ostavat melkein kaikki suuret metsäkiinteistöt. Niillä on varaa antaa tarjous, jolla kaupat syntyvät. Pienet metsätilat eivät rahastoja kiinnosta, koska siellä ei yleensä ole isoja hakkuumahdollisuuksia.

Rahastojen takana ovat sijoittajat, jotka haluavat tuottoa sijoituksilleen. Valitettavasti rahastot vääristävät markkinatilannetta eli nostavat metsäkiinteistöjen hintaa. Paikallisilla metsänostajilla ei ole mitään mahdollisuutta kilpailla näiden rahastojen kanssa.

Mitä nämä rahastot tekevät ostamiensa metsäkiinteistöjen kanssa? Tietenkin ne haluavat voittoja. Eli ostetulta kiinteistöltä hakataan kaikki myytävissä oleva puu ja mahdollisesti vähän enemmänkin.

Vanha omistaja, joka on hoitanut metsäänsä kaikkien metsänhoitosuositusten mukaisesti, saattaa olla hieman yllättynyt, kun käy katsomassa myytyä metsätilaansa hakkuiden jälkeen. Kaikki on ehkä hakattu viimeistä runkoa myöten.

Mitä tapahtuu hakkuiden jälkeen? Mitä sijoitusyhtiö tekee, kun on tulossa vain kustannuksia? Uhkana on, että ulkomaiset yhtiöt ostavat nämä raiviot.

Metsätilan myyjä voi itse päättää, kenelle myy metsä­palstansa. Myykö hän sen kasvottomille sijoittajille, jotka saattavat maksaa tilasta ylihintaa. Vai myykö hän metsänsä ostajalle, joka pitää metsästä huolta ja hoitaa sitä kaikkien metsällisten sääntöjen mukaisesti. Se on myyjä, joka päättää.

Marja Tolonen

metsäasiantuntija

Mhy Kanta-Häme

Metsäluonnon moni­muotoisuudella ei mene hyvin. Lukuisa joukko lajeja on uhanalaisia.

Lue lisää

Keskusta ja vasemmistoliitto suhtautuvat suopeimmin metsäverojen maksuun metsän sijaintikunnalle – "Alueilla asuvat ihmiset hyötyisivät sen sijaan, että resursseja vain viedään käytettäväksi muualla"

Mistä otetaan akku­mineraalit?

Aarre: Metsänomistajan keinot ovat vähissä, jos oma taimikko osuu hirvien talvilaitumeksi – ”Jos kantaa ei saada alas, kynnys aloittaa viljely uudelleen on erittäin korkea”, toteaa MTK:n Timo Leskinen

Puukaupan vauhti hiljentynyt normaaliksi