Pääkirjoitus

Pitäisi tehdä niin kuin opettaa

Sitra julkaisi eilen ennakkoon jo kohun nostattaneen raporttinsa turpeesta luopumisesta. Raporttia laadittaessa alan keskeiset toimijat – esimerkiksi Vapo, Koneyrittäjät ry, Bioenergia ry ja Puutarhaliitto – jätettiin sivuun ja kuulematta. Bioenergia ry:n ja Vapon mukaan raportissa ovat vanhentuneet luvut esimerkiksi turpeen käytön nykyisestä vähenemisestä.

Raportissa Sitra kuitenkin perää alan yrittäjien, edunvalvojien, viranomaisten, kuntien, maakuntien ja päättäjien kuulemista ja osallistamista muutoksen suunnittelun. Keskustelu turpeen käytön oikeudenmukaisesta vähentämisestä on tarpeen, mutta yhteistyötä ja kuulemista Sitran olisi pitänyt toteuttaa jo raporttinsa laatimisvaiheessa.

Lue lisää

Kuka saa puhua turpeesta? Osa tiedeyhteisöstä haluaa kieltää oikeuden kaikilta paitsi tutkijoilta

Ämpärillinen kasvuturvetta kansanedustajille suoraan työpaikan portaille: Turve uusiutuvaksi -rekkamarssilta tutut tuottajat palasivat tänään eduskuntatalolle

Sitran Pantsar: Poliitikot olivat epärehellisiä turvetuottajia kohtaan – "Turpeelle olisi tarvittu reilu siirtymä ja hiilensidonnasta pitää palkita"

Päästökaupan ehtoja vahdittava