Pääkirjoitus

Pitäisi tehdä niin kuin opettaa

Sitra julkaisi eilen ennakkoon jo kohun nostattaneen raporttinsa turpeesta luopumisesta. Raporttia laadittaessa alan keskeiset toimijat – esimerkiksi Vapo, Koneyrittäjät ry, Bioenergia ry ja Puutarhaliitto – jätettiin sivuun ja kuulematta. Bioenergia ry:n ja Vapon mukaan raportissa ovat vanhentuneet luvut esimerkiksi turpeen käytön nykyisestä vähenemisestä.

Raportissa Sitra kuitenkin perää alan yrittäjien, edunvalvojien, viranomaisten, kuntien, maakuntien ja päättäjien kuulemista ja osallistamista muutoksen suunnittelun. Keskustelu turpeen käytön oikeudenmukaisesta vähentämisestä on tarpeen, mutta yhteistyötä ja kuulemista Sitran olisi pitänyt toteuttaa jo raporttinsa laatimisvaiheessa.

Lue lisää

Bioenergia-ala huolestui EU:n ilmastopaketin epäselvyyksistä: Pahimmillaan paketti heikentäisi metsäperäisen bioenergian käyttöä

Turpeesta tulossa ilmastotaistelun uhri

Aktiivihiiltä voidaan valmistaa Ilomantsissa myös puusta, jolloin turvetta tarvittaisiin vähemmän – pajun kasvatuskokeet käynnissä

Turveyrittäjät jakavat ämpäreitään Helsingin Kauppatorilla, korttelin päässä Elokapinallisista – "Yllätys on ollut, ettei moni tiedä, mitä turve on"