Uutiset

Poniravinuorten vuosi pantiin pakettiin ja pystit jakoon Oulussa: Pomona II ja Miniatyr joukkoineen parhaat ponivaljakot

Ensi kertaa palkittiin myös ponikasvattajia. Shetlanninponien kasvattajaksi valittiin Heidi Malin ja russien Erja, Laura ja Linda Mattila.
Terhi Piispa-Helisten
Matsa (vas.) ja Emil Havulehto, Oona Halme ja Pomona II tekivät aiempien uskomattoman hienojen kausien jatkoksi kaikkein menestyneimmän viime vuonna. Lahdessa Pomona kipitti Halmeen ohjastuksessa jälleen yhden Suomen mestaruuden.

Torniolainen Sandra Korpela on ravinuorten äänestämä vuoden ystävä. Yleisö äänesti myös sykähdyttävimmän hetken. Sen toi Pomona II:n ja sitä nykyisin käytännössä treenaavan sipoolaisen Emil Havulehdon Elitloppet-voitto, joka oli laatuaan jo neljäs. Tammaa valmentaa sen toinen omistaja, Emilin isoveli Mats Havulehto.

Poniravien parhaimmisto palkittiin Oulussa lauantaina illalla pidetyssä Young Power gaalassa.

Ikinuori voimanpesä Pomona II teki viime vuonna vuoroon Havulehdon ja orimattilalaisen Oona Halmeen ohjastamana pitkän uransa parhaan kauden sekä voittosumman että ennätysten suhteen. Se juoksi vanhempien tammojen ryhmälähdössä uuden Suomen ennätyksen, 2.00,6a, joka siis hipoo maagista kahden minuutin alitusta.

Pomona ja sen taustavoimat palkittiin itseoikeutetusti vuoden ponivaljakkona A-ponien kategoriassa. Puuttumaan jäi vain Ponikuningattaren titteli, sekin sangen niukasti.

Lähes yhtä selvä oli haminalaisen Pinja Iltasen omistaman, valmentaman ja ohjastaman Miniatyrin hallinta B-poneissa. Kaksikko ei kilpaillut Poniruhtinaan tittelistä, mutta hallitsi muutoin kauden kisoja. Suomen ennätystäkin hätyyteltiin tosissaan, mutta se jäi uupumaan kunnon kirittäjien puuttuessa.

Vuoden monteohjastajan pystin osoitetta ei tarvinnut liioin kovasti miettiä. Vain 12-vuotiana 41 starttia ja niistä 24 montessa ohjastanut Bea-Noora Kyynäräinen Mäntsälästä pokkasi palkinnon. Hän ohjasti useimmat voittonsa omalla valmennettavallaan Oo Sole Miolla, joka myös siis palkittiin ikäluokkansa parhaana shettistammana. Lainaohjastajana Kyynäräinen toimi Jutta ja Titta Salmen Ekslätts Sacrificelle, ja kaksikko paranteli vanhempien oriiden ja ruunien Suomen ennätystä.

Kunniamaininnan sai 200 voiton klubiin ohjastanut Eveliina Hietanen Laihialta.

Vuoden ponikasvattajat huomioitiin gaalassa ensi kertaa. Shetlanninponien kasvattajaksi valittiin vuoden parhaimmistoon kuuluneen Thorvaldin kasvattanut Heidi Malin Lahdesta ja russien puolella pystin veivät Ypäjälle Erja, Laura ja Linda Mattila, joiden tallista syntyneistä Bonnie Wee ja Aidan Wee olivat ikäluokkansa parhaita.

Vuoden aktiiviohjaaja oli Minttu Ranta Tervolasta. Poniraviratana palkittiin päätapahtuman, Ponikuninkaallisten järjestäjä Joensuu ja poniraviliigana Uusimaa / Kattedals Loke. Vuoden ponitaitureita olivat Loviisan ravinuoret.

Ponien parhaimmistosta on syytä nostaa esiin siuntiolaisen Roosa Lindholmin valmentama ja ohjastama Ai.Ka Awa, joka vetäisi uusiksi peräti neljä vanhempien B-ponitammojen Suomen ennätystä - siis sekä kärryjen edestä että montéssa.

Palkintotaulukon taakse piiloutuu kokonaisuutena ennätyksiltään hyvä kausi.

Palkinnotta jäi Pomonan kanssa tiukasti kilvoitellut Tuukka Variksen Euforia, joka otti nimiinsä A-ponitammojen Suomen ennätyksistä kolme. Vanhempien tammojen ennätyksiin pääsi kiinni myös Viivi Mäki-Jaakkolan Saphira.

Vuoden parhaat ponit

A-ponit

3-v tamma Kaunisrannan Philippa ja ori/ruuna Pikku Humanteri

4-v tamma Zemafori ja ruuna Stormy Eve

5-v tamma Oo Sole Mio ja ruuna Bonobo

Vanhempi tamma Pomona II ja ori Thorvald

B-ponit

3-v tamma Bonnie Wee ja ruuna Dites Zot

tamma Docka Set ja ori Aidan Wee

5-v tamma Bibbidy Flit ja ruuna Charizard

Vanhempi tamma Odd Molly ja ruuna Miniatyr

Vuoden Nopemmat Suomessa syntyneet A-poneissa Thorvald ja B-poneissa tamma Ai.Ka Awa

Vuoden monteponi Aamuyön Halla

Vuoden nuorisoponi Jokimäen Misa

Vuoden ohjastajien parhaat

P1-lisenssin haltijat: 1. Ilona Rekilä, 2. Viivi Pursiainen ja 3. Bea-Noora Kyynäräinen

P2/J-lisenssi: 1. Eveliina Hietanen, 2. Tiia Vehviläinen ja 3. Maria Kiukas

P/J-lisenssi: 1. Pinja Iltanen

Terhi Piispa-Helisten
Pinja Iltanen ja Miniatyr hallitsivat puolestaan B-ponien kisoja melkein koko kauden. Tässä kaksikko ottaa vastaan onnittelut Suomen mestaruudesta Lahdessa Kunkkarisunnuntaina.
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pomona II vetäytyy radoilta kauden lopussa – "vasta nyt alkaa ymmärtää, kuinka suuri merkitys sillä on ollut"

Viikon vieras: ”Kun tallihommat ärsyttävät, niin mietin, että vaihdan hevoset golfmailoihin”

Ponien valtiaat pitivät omansa: Pomona II ja Miniatyr Suomen mestareiksi

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video