Uutiset

MT Ravit: "Silloin joka miehellä oli 10 hevosta – nyt pitää olla 10 miestä, että pystyy pitämään yhden hevosen"

Sukkisten sukutilalla Nousiaisissa toimivat Hannu, Hanna ja Viljami Härmälä kuuluvat Suomen tämän hetken johtaviin lämminveriravihevoskasvattajiin.
Jukka Heiskala
Lauri Hyvönen haastatteli Hannu, Hanna ja Viljami Härmälää.

Sukkisten tilalla on todettu olleen asutusta jo 1400-luvulla ja nykyisellä paikalla tilan päärakennus on sijainnut reilu 200 vuotta.

Nykyisin tilaa pyöritetään maatilayhtymänä. Viljami Härmälä on tullut mukaan vanhempiensa Hannu ja Hanna Härmälän toimintaan. Viljamista tulee seitsemäs sukupolvi tilan isäntänä.

Hevoskasvatus toiminta sai alkunsa jo Hannu Härmälän vanhempien Topi ja Sisko Härmälän isännöidessä. Kasvatus on jatkunut tähän päivään saakka. Hannu ja Hanna Härmälä alkoivat panostaa toden teolla kasvatukseen 1980 luvun lopulla.

Topi ja Sisko Härmälän kasvatit olivat Top-alkuliitteisiä, kun tilan nykykasvatit tunnistaa päätteestä Hoss.

Menestyneimmät kasvatit on ollut Target Hoss ja Up-Date Hoss. Ne ovat samasta emästä Celebration Ride, joka on ollut tärkein lenkki Härmälöiden kasvatuksessa.

Pihattokasvatuksessa Härmälät on ollut Laukon kartanon kanssa pioneereja Suomessa. Tilat hakivat yhdessä oppia Ruotsista vuonna 1993, ja Härmälöiden varsapihatto valmistui seuraavana vuonna.

Isoin ikäluokka käsitti kuusi varsaa. Nyt tammoja on seitsemän, ja niistä on jo tänä vuonna varsonut kaksi. Yksi tamma valitettavasti loi varsansa kuukauden ennen laskettua aikaa.

Härmälät panostavat laatuun. Siitostammoja on haettu myös Amerikan huutokaupoista. Nyt myös omia kasvatteja on ostettu kilpailu-uransa jälkeen takaisin jatkamaan sukua.

Hoss-kasvatit ovat juosseet liki kaksi miljoonaa euroa palkintorahoja, joten pariskunnan kohdalla voidaan selityksittä puhua yhdestä maamme ansioituneimmista kasvattajista.

Miten kaikki alkoi?

Aloitusaika osui hyvään aikaan. Silloin raviurheilulla meni todella hyvin. Palkinnot olivat hyviä suhteessa kuluihin ja varsat meni helposti kaupaksi, Hannu Härmälä kertoi.

Hän kiteytti sen ja nykytilanteen vertailun ytimekkäästi: "Joka miehellä oli 10 hevosta ja nyt pitää olla 10 miestä, että pystyy pitämään yhden hevosen."

Toimittaja: Lauri Hyvönen

Kuvaus ja editointi: Jukka Heiskala

Lue myös:

Härmälät tunnetaan myös hevosheinän tuottajina Bigpack-renkaaseen:

Readly Expressi tähtää voittoon Ranskassa suomalaisen heinän voimalla – omat eväät Maskusta

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

”Minulla on ollut hirmuisen onnellinen elämä, kun olen saanut yhdistää harrastukseni ja työni” – Anna Nordströmin sydän sykkii hevosille pitkässä sukupolvien ketjussa

MT Hevoset -ohjelma vierailee lähes 150 suomenhevosta kasvattaneen Kari Viitalan luona – Ovi, Kaappi, Tärpätti, Vaiva, Kiisseli, Rypäle, Ämpäri ja kumppanit ovat tuttuja nimiä raviradoilta

"Eläinten kanssa toimiessa on osattava varautua ikäviinkin asioihin" – Por Nie Rockin jalka ei parantunut toivotulla tavalla

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle