"Raviurheilulla myös paljon, mistä olla ylpeä" - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

"Raviurheilulla myös paljon, mistä olla ylpeä"

Vasta ensi vuoden työ Suomen Hippoksen, raviratojen, maa- ja metsätalousministeriön ja muiden sidosryhmien kanssa alkaa näyttää, kuinka tulevaisuus konkretisoituu. Sami Kauhanen toivoo siis malttia odotuksiin.
Jaana Kankaanpää
"Tavoitteen ollessa selvä kaikki ymmärtävät eron sille, muurataanko vain tiiliä vai rakennetaanko kirkkoa", sanoo Sami Kauhanen siitä, kuinka hyvä strategia syntyy ja miten se toimii. Hän perehtyi aikanaan lopputyössään Maanpuolustuskorkeakoulussa strategian merkitykseen turvallisuuspolitiikassa Venäjän toiminnan kautta. Kuvassa kaverina Ari Hartikaisen tallilla Intoiivari.

Vaikka suomalaisella raviurheilulla on eittämättä edessään etsikkoaika sen suhteen, mitä se haluaa olla ja miten toimia, niin omasta ja lajista saa syystä tuntea myös tervettä ylpeyttä, tuumaa huomenna tiistaina Suomen Hippoksen toimitusjohtajana aloittava Sami Kauhanen.

"Raviurheilu kykenee tuottamaan isoja tapahtumia. Harva urheilulaji kykenee meillä kasaamaan 45 000 katsojaa kahdelle päivälle tai edes kymmeniä tuhansia. Pitää mennä maajoukkuetasolle monissa urheilulajeissa", hän sanoo viitaten Kuninkuusraveihin ja kesän suurimpiin muihin ravitapahtumiin.

Lista jatkuu:

"Työ talleilla on tarkkaa ja ravien omavalvonta toimii. Hevosista pidetään hyvää huolta joka päivä."

"Hippoksen ja raviratojen yhteinen kilpailuorganisaatio kykenee tuottamaan tosi paljon kilpailupäiviä ja järjestämisvarmuus on korkea: Monetko ravit peruutetaan prosentuaalisesti? Sitä ei hirveästi tapahdu. Tai ne tapaukset ovat sitten kiinni luonnonvoimista."

"Kilpailutietojen tuottamisessa pelitoiminnan puolelle on parannettu paljon. Se on vähintäänkin kohtuullisen hyvällä tasolla."

Sitten toki päästään myös niihin haasteisiin, joita on ennen kaikkea tulossa Veikkauksen tuloutusten pudotessa mutta myös muutoin.

"Vaikka peliyhtiö myy pelit ja tekee rahapelaamisen, pelillä ja urheilulla on selvä yhteys. Sen pitää olla läpinäkyvä ja siinä on vielä paljon hiottavaa, Kuinka löytää optimaalinen kombinaatio urheilun, sen tuottaman draaman ja rahapelaamisen välillä esimerkiksi tapahtuman rytmittämisen kannalta?"

"Kilpailupäivän kokoaminen: pelin ja siten lajin kiinnostavuuden kannalta on valtava ero, onko 9 lähtöä ja 96 hevosta vai 10 ja 130 hevosta pelaamisen volyymiin"; Veikkauksen urheilupelien liiketoimintaryhmän johtajana viime vuodet toiminut Kauhanen toteaa.

Aiemmasta työstään hän toivoo tuovansa mukanaan paitsi strategista ja liiketoiminnan osaamista myös tietoa siitä, kuinka hyödyntää digitalisaatiota niin palveluiden tarjontaan kuin raviyhteisön keskinäiseen toimintaan.

"Veikkaus on digitaalisuudessa pitkällä. Josko sieltä löytyisi vielä jotain annettavaa", hän tuumii viitaten siihen, että esimerkiksi kilpailujen ilmoittamiset ja monet muut Hippoksen ja ratojen palvelut ovat siirtyneet valtaosin verkkoon.

Kokonaan omat haasteensa on siis Veikkauksen tuottojen pudotessa kokonaisuuden rakentamisessa kestävälle pohjalle. Ennen kaikkea lajin uskottavuus syntyy kuitenkin siitä, että yleisön ja myös uusien hevosenomistajien odotukset hevosen hyvinvoinnin suhteen ovat muuttuneet.

Tämä vuosi antaa Sami Kauhasen mukaan osviittaa siihen, mitä tuleman pitää, kun pelivaihdot ovat kautta linjan pudonneet koronan vuoksi. Jatkossa myös vastuullisen rahapelaamisen tiukennusten käyttöönotto vaikuttaa pelaamisen määriin. Toisaalta tältä vuodelta raviradoilta jää säästöön palkintotukia, kun raveja ei ajettu kahteen kuukauteen.

Lisäksi hallitus on luvannut syksyn budjettiriihessä korvata Veikkauksen tuloutusten putoamista kaikille edunsaajille.

Vaikka Kauhanen tietää hyvin itseensä kohdistuvat isot odotukset ja sen että pinnan alla poreilee myös suurta epäluottamusta keskusjärjestöä kohtaan, hän toivoo alalta sisäistä realismia ja malttia.

"Ensi vuoden osalta asioita on jo aika pitkälti valmisteltu muun muassa kilpailupäivien suhteen. Mutta ensi vuosi itsessään on sitten rakentamisen aikaa yhdessä ratojen ja ministeriön kanssa siihen, miten vuosi 2022 konkretisoituu."

Lue lisää MT:n pitkästä haastattelusta: "Totuus ja avoimuus ovat hyviä työkaluja muutoksen äärellä"

Lue lisää budjetista: Hevostalouden tukiin esitetään jopa liki 6 miljoonan euron pudotusta vuodelle 2021

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Raveissa edetään koronan suhteen tarkasti ohjeita paikallisesti sopeuttaen

"Totuus ja avoimuus ovat hyviä työkaluja muutoksen äärellä"

Miten hevosalan rahoitus turvataan? – Forssan torilla keskusteltiin hevosalan tulevaisuudesta

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video