Uutiset

Hevostalouden rahoitusta uhkaa ensi vuonna jopa 5,7 miljoonan kuoppa

Kokonaistilanne ratkeaa MMM:n rahojen osalta vasta syyskuun puolivälin budjettiriihessä. Veikkauksen tuloutuksista on maksamatta hevosalalle myös tälle vuodelle sovittua rahoitusta.
Jaakko Martikainen
Raviurheilun käytännön pyörittäminen on rakentunut hevospeleistä saatavien tuottojen varaan, vaikka raviradat pyrkivät hankkimaan muuta tuloa myös esimerkiksi yhteistyösopimuksista.

Hevoskasvatuksen ja raviurheilun määrärahoihin tuli torstaina julkistetussa maa- ja metsätalousministeriön (MMM) budjettiesityksessä 5,7 miljoonan euron pudotus. Se oli ennakoitavissakin, koska Veikkauksen liikevaihto on pudonnut, pääosin koronaepidemian vuoksi.

Pudotus on kuitenkin suuri, 14 prosenttia. Hevostalouden valtiontuet ovat olleet kaksi viime vuotta ja tämän vuoden 40 miljoonaa euroa.

Taustalla on valtiovarainministeriön laskelma, jonka mukaan kaikilta Veikkauksen edunsaajilta putoaa ensi vuonna yli 200 miljoonaa euroa.

MMM:n kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio on luottavainen, että tilanne ratkaistaan tavalla tai toisella.

"Hallitus on ottanut kantaa koronan aiheuttamaan loveen (luvaten sen korvaamista). Miten se tapahtuu, on poliittinen päätös. Toivon, että se tapahtuu budjettiriihen yhteydessä", hän toteaa.

MMM:ssä ollaan tilanteesta hyvin tarkkaavaisina ja Suomen Hippoksen kanssa asiaa pohditaan jälleen tulevalla viikolla.

"Ensi vuoden lukua ei pidä tuijottaa vielä liikaa. Mutta olemme suoraan riippuvaisia Veikkauksen tuloutuksesta ja siitä, mitä hallitus päättää koronakompensaatiosta."

Raviratojen ensi vuoden toiminta-, investointi- ja palkintotukien sekä hevoskasvatuksen määrärahojen suhteen pohdinta ei näin ollen ole ajankohtainen vielä, vaan vasta vuoden viime neljänneksellä.

Hallituspuolueet lupasivat kesäkuun lisäbudjetin yhteydessä, että Veikkauksen tuottojen alentuma jo tälle vuodelle korvataan täysimääräisesti syksyn budjettiriihessä.

Viimeksi asian toisti tiede- ja kulttuuriministeriksi palannut Annika Saarikko (kesk.).

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) huomauttaa perjantaina MT:n haastattelussa, että ongelma on koronan toisen aallon epävarmojen vaikutusten keskellä huomattava.

"Aukkoon otetaan kantaa joko budjettiriihessä tai sitä täydentävässä neuvottelussa myöhemmin. Se vaatii kokonaisratkaisun, joka tehdään usean vuoden tähtäimellä. Yhden vuoden puutteen paikkaaminen ei riitä”, Vanhanen sanoo.

Jaana Husu-Kallio korostaa, että kysymys pitää nimenomaan ratkoa useamman vuoden aikajänteellä. Veikkauksen tuotonjaosta suurin osa käytetään sosiaali- ja terveysministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonaloilla.

"Eri hallinnon aloilla on vähän erilainen tilanne Veikkauksesta saatavien tuloutusten suhteen. Meillä se on ehkä akuutein – ei siis ole puskurirahaa. Se näkyi myös kevätkesällä siinä, että kasvattajapalkkiot maksettiin normaalia myöhemmin", Husu-Kallio jatkaa.

Tämänkin vuoden Veikkaus-tuloutuksista on siis vielä osa saamatta. Vajetta paikattiin kesäratojen toimintatukien osalta lainalla, jonka Suomen Hippos antoi radoille. Se on kuitenkin maksettava takaisin loppuvuodesta.

Jos valtio ei lupaustensa mukaan maksa Veikkauksen tuotoista sovittua tukea vuoden lopulla, raviradat päättivät yhteisvastuullisesti ottaa kesäratojen lainan kontolleen. Päätös tehtiin Hippoksen valtuuskunnan kokouksessa kesäkuun lopulla. Summa on yhteensä 1,5 miljoonaa euroa.

Hallituksen budjettiriihi pidetään 14.–15. syyskuuta.

Lue myös:

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko lupaa tilkitä 140 miljoonan euron huvenneista veikkausvoittovaroista syntyneen aukon

Hippos: Kasvattajapalkinnot saadaan liikkeelle ensi viikosta alkaen

Hippoksen valtuuskunnassa kinasteltiin tulevaisuustyöstä – kesäradoille yhteisvastuullisesti apua

Järjestöt vetosivat toukokuun lopulla yhdessä Veikkaukseen: Haluavat ratkaisun Veikkauksen rahapelituottojen jakoon sekä selkeämmät ohjeet tapahtumien järjestämiseen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näin tienasivat kansliapäällikkö, ruokavaltuutettu ja kaksi tunnettua eläkeläistä – katso veropäivän kaikki uutiset koosteesta

Ylen MOT-ohjelma lyttäsi rahapelituottojen jakojärjestelmän: Kyseenalaisti hevosalan rahoituksen – Hippoksen Kauhanen ei päässyt perustelemaan

Kuntien tehtävien uudistus edelleen vuosien päässä – rahoituksen pohja pettää valtion koronatuesta huolimatta

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video