Uutiset

Ylen MOT-ohjelma lyttäsi rahapelituottojen jakojärjestelmän: Kyseenalaisti hevosalan rahoituksen – Hippoksen Kauhanen ei päässyt perustelemaan

Kaksi pienintä Veikkaustuottojen saajaa eli hevostalous ja nuorisotoiminta laitettiin vastakkain, kun Allianssi vaati nuorisotoiminnalle enemmän rahoitusta.
Jaana Kankaanpää
Veikkauksen pelituotoista on vuosittain jaettu noin miljardi euroa. Rahamäärä on putoamassa, koska pelien tunnistamista tiukennetaan ja peliautomaatteja vähennetään.

Ylen MOT-ohjelma toi eilen julkiseen keskusteluun Veikkauksen edunsaajajärjestöjen erilaisen tilanteen, kun hallitus päätti lisäbudjetissa korvata Veikkauksen pudonneen tuotonjaon täysimääräisesti tänä ja myös vielä ensi vuonna.

Ylen ohjelma antoi ymmärtää, että edunsaajajärjestöjen välillä on juopaa.

Suomen sosiaali ja terveys Soste ry:n toiminnanjohtaja Vertti Kiukas toteaa MOT:ille, että alalla pidetään epätasapuolisena sitä, kun muut saavat budjettirahoitusta mutta sosiaali- ja terveysjärjestöt eivät.

Soste edustaa sosiaalialan järjestöjä, jotka ovat yhdessä Veikkausvarojen suurin edunsaaja. Summa on kasvanut vuoden 2016 315 miljoonasta selvästi.

Sote-alan järjestöt saavat ensi vuoden 380 miljoonan rahoituksesta lähes kolmanneksen eli noin 110 miljoonaa euroa Veikkauksen puskurirahastosta. Kyseinen jemma syntyi ennen nykyisen Veikkauksen syntyä Raha-automaattiyhdistyksen, RAY:n pelien tuotoista, joka on kokonaan sosiaali- ja terveysministeriön alaisessa vararahastossa.

Ensi vuoden jälkeen tuo puskuri putoaa noin 200 miljoonaan eli puoleen alkuperäisestä.

Muut eli opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) sekä maa- ja metsätalousministerön (MMM) kautta Veikkauksen tuotonsiirroista hyötyvät järjestöt ja toimialat saavat ensi vuonna poikkeuksellisesti korvauksen valtionbudjetista. OKM:n kautta rahoitusta saavien osuus on 152 miljoonaa ja MMM:n kautta hevosalan valtiontukiin menee 11 miljoonaa.

Hevosurheilun rahoitus nousi Veikkaukseen liittymisen myötä Fintoton aiemmin tulouttamasta 30 miljoonasta noin 40 miljoonaan euroon vuodessa.

Jatkossa se siis putoaa, kun Veikkaus joutuu tiukentamaan tunnistusjärjestelmiä ja vähentämään peliautomaatteja. Korona-aika pudotti tuottoja vielä ennakoitua enemmän.

Nuoristoiminnan Allianssi ry:n toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm kritisoi MOT:lle koko Veikkauksen tuotonjakomallia absurdiksi.

Nuoret saavat rahaa ja voivat paremmin sitä enemmän, mitä enemmän kansa pelaa, hän kärjisti.

Munsterhjelmin mukaan kuka tahansa voi miettiä, kumpi on tärkeämpää hevosurheilu vai nuorisotoiminta.

Suomen Hippoksen toimitusjohtajana elokuussa aloittanut Sami Kauhanen ei saanut ohjelmassa mahdollisuutta vastata tähän väitteeseen. Ohjelmassa ei siis käsitelty sitä, mille joukolle hevosalan yrittäjiä ja osa-aikaisesti hevostaan valmentavia valtiontuki kohdentuu.

MOT toi esiin pelaamisesta eniten kärsivien eli peliriippuvaisten tilannetta. Vaikka Veikkaus vähentää myymälöistä peliautomaattien määrää, toisaalta kuukausittaista kattoa pelaamisen tappioille päätettiin jopa nostaa. Se nousi eduskunnan siunaamana tämän kuun alussa 500 eurosta kuukaudessa 2 000:en.

THL kertoi huhtikuussa, että peliongelmaisten määrä on pysynyt suunnilleen samalla tasolla tällä vuosituhannella. Viime vuonna peliongelma arvioitiin olevan noin kolmella prosentilla kansasta eli 112 000 ihmisellä. Määrä laski THL:n mukaan vuodesta 2015 hieman.

Rahapeliriippuvaisten määrä on sen sijaan kasvussa. Heitä on arvioitu olevan puolet peliongelmaisista.

Ongelmien kasautumisesta kertoo myös se, että THL laski viime vuonna 2,9 miljoonan Manner-Suomen alueella asuvan pelanneen rahapelejä. Puolet koko viime vuonna kertyneestä potista kuitenkin kertyi noin 72 000 ongelmapelaajalta.

Taustalla on rahapeliyhtiöiden fuusio vuoden 2017 alussa. Silloin valtio-omistaja halusi kolme aiempaa peliyhtiötä yhteen. Uudelle Veikkaukselle saatiin EU:lta jatko rahapelimonopolia, koska sen kautta katsottiin voitavan myös seurata rahapeliongelmaisten tilannetta ja ehkäistä pelaamisen haittoja.

Arpajaislain uudistaminen on käynnissä, ja se vaatii EU:n notifioinnin. Veikkausvaroista maksettava hevostalouden tuki on sidottu valtiontukiin, joiden notifiointi on edessä ensi vuonna.

Uutista on korjattu 28.10. kello 16:49: Soste ja sosiaalialan järjestöt ovat yhdessä Veikkausvarojen suurin edunsaaja, ei yksin Soste ry. Arpajaislain uudistaminen on käynnissä ja valtiontukien notifiointi on edessä ensi vuonna

MOT:n uutinen maanantaina Ylen Areenassa

Lue myös:

Hevosalan Veikkaus-rahojen pudotus tulee nyt kuntoon – kesäratojen laina ei lankea maksuun

Sami Kauhanen hevosalan haasteista kuten putoavista Veikkaus-tuotoista: "Totuus ja avoimuus ovat hyviä työkaluja muutoksen äärellä"

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko lupaa tilkitä 140 miljoonan euron huvenneista veikkausvoittovaroista syntyneen aukon tavalla tai toisella

THL: Riskitason rahapelaaminen on kääntynyt laskuun

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miksi puusta ei rakenneta enemmän? Ylen MOT-ohjelma ruotii puurakentamisen ongelmia ja leimaa puurakentamisen tavoitteet ylioptimistisiksi

Puolet Veikkauksen peleihin käytetyistä rahoista tulee seitsemältä prosentilta pelaajista – tunnistautuneena pelaa tällä hetkellä 80 prosenttia pelaajista

Veikkauksen pelikoneisiin tappiorajat syyskuun alusta – vuorokaudessa saa yhä pelata 500 euron ja kuukaudessa 2 000 euron edestä

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle