Uutiset

Hevosalan Veikkaus-rahojen pudotus tulee nyt kuntoon – kesäratojen laina ei lankea maksuun

Hallitus muuttaa asetusta, jolla on tähän asti voitu maksaa hevosalalle tukea vain Veikkauksen tuloutuksista.
Sanne Katainen
Kun Veikkauksen rahat kuihtuivat keväällä, kaikkien rotujen kasvattajapalkkiot sekä kesäratojen toimintatuki jäivät vaille rahaa. Ne maksettiin kasvattajille ja radoille vasta kesällä eli selvästi normaalisti myöhässä.

Valtioneuvoston viikoittaisella listalla on torstaina käsitelty asetus, joka päättää hevosalaa stressanneen tilanteen Veikkauksen määrärahojen selvästä putoamisesta.

Käytännössä hevoskasvatuksen ja -urheilun valtionavustusta on voinut aiemman asetuksen mukaan maksaa vain Veikkaukselta tuloutetuista varoista. Nyt asetus mahdollistaa sen, että siihen voidaan käyttää myös budjetin rahoitusta.

Syksyn lisäbudjetissa päätettiin korvata tänä ja ensi vuonna kaikille Veikkauksen edunsaajille aiheutuva rahoituksen alentuma. Hevosalan osuus Veikkauksen tuotonjaosta on neljä prosenttia.

Taustalla on, että kun Veikkauksen rahat kuihtuivat keväällä, hevosalalle suunnitellut kasvattajapalkinnot sekä kesäratojen toimintatuki jäivät vaille rahaa. Niiden määrä oli yhteensä noin kolme miljoonaa euroa.

Ne maksettiin kasvattajille ja radoille lainarahalla ja niiden maksu viivästyi selvästi normaalista.

Hippos myi keväällä kiinteistönsä Espoon Leppävaarassa, joten se saattoi antaa hevosalalle korottoman väliaikaisen lainan. Tavoitteena oli, että valtio tulouttaa syksyn lisäbudjetista hallituspuolueiden keskinäisen sopimuksen mukaan kaikille Veikkauksen tulonsaajille pudonneet määrärahat.

Hippoksen valtuuskunta päätti lisävakuudeksi kesäkuun lopun kokouksessa, että jos kesäratojen toimintatukea ei olisi saatu lisäbudjetista, Hippoksen jäsenyhteisöt olisivat yhteisvastuullisesti ottaneet kantaakseen kyseisen 1,8 miljoonan euron summan.

Asetuksen perusteluissa todetaan, että "muutos on tarpeen, koska Veikkaus Oy:n rahapelituotot ovat alentuneet. Tällä on suora vaikutus maa- ja metsätalousministeriön (MMM) mahdollisuuksiin myöntää avustuksia hevoskasvatuksen ja -urheilun edistämiseen".

MMM:llä ei ole muista veikkausvoittovaroja jakavista ministeriöistä poiketen puskurirahaa, jota voitaisiin käyttää avustusten maksamiseen, perusteluissa todetaan edelleen.

Ennen kuin nykymuotoinen Veikkaus syntyi fuusiossa 2017, hevospelien tuottama rahoitus kiersi Fintotosta maa- ja metsätalousministeriön päättämällä mallilla takaisin hevoskasvatukseen sekä raviradoille ravien järjestämisen kuluihin.

Lue myös:

Jari Leppä tyytyväinen budjettiriihen tuloksiin – Veikkauksen tuottojen pudotus korvataan täysin kaikille tuotonsaajille

Hevostalouden rahoitusta uhkaa ensi vuonna jopa 5,7 miljoonan kuoppa

Hippos: Kasvattajapalkinnot saadaan liikkeelle ensi viikosta alkaen

Hippoksen valtuuskunnassa kinasteltiin tulevaisuustyöstä – kesäratojen tuki otetaan yhteisvastuullisesti hoitoon, jos luvattua budjettirahaa ei tulisi

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pohjoismaisia sääntömuutoksia tehdään yhdessä: jenkkikärryt pois volteista - ajotapoja viilataan

Suomen Hippos poisti lisenssin kahdelta henkilöltä – Propulsionin suoritukset Suomessa hylättiin

Ruotsissa avattu uusi ilmiantokanava anti-dopingtyötä ja hevosten hyvinvointia edistämään

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video