Uutiset

Parhaan valmentajan tittelistä kova kisa – valinta on taas vaikeaa

Koivunen, Korpi, Melkko, Nieminen ja Ojanperä olivat tilastojen kärkinimet.
Kuvat: Terhi Piispa-Helisten, Tomi Kaminen, Ville Toivonen, Antti Savolainen / Kuvitus: Juho Leskinen
Huikean vuoden Katja Melkko löi kiilan valmentajien kärkeen, joka oli lähes sama kuin vuonna 2019: Harri Koivunen, Antti Ojanperä, Markku Nieminen ja Pekka Korpi.

Ravigaalassa palkitaan viikon kuluttua vuoden parhaita ravureita ja niiden kanssa toimijoita. Eniten jälkipolemiikkia on usein aiheuttanut vuoden ansioituneimman valmentajan palkinto. Helppoa ei valinta ole myöskään päättyneen vuoden 2020 tilastojen valossa.

Urjalassa ja Ylöjärven Teivossa valmentava Markku Nieminen keräsi valmennettavillaan jälleen kerran suurimman rahapotin, 874 715 euroa. Toiseksi kipusi Pekka Korpi Vihdistä ja kolmanneksi pihtiputaalainen Antti Ojanperä, joka oli hieman turkulaista Harri Koivusta edellä.

Vuoden voitokkain oli edellisvuoden tavoin Koivunen. Hänen tallinsa valmennettavat napsivat 146 ykköstilaa. Eroa Niemiseen (98) ja Ojanperään (77) kertyi selvästi. Toto75-voitoissa järjestys oli Nieminen (23), Ojanperä (19) ja Koivunen (16).

Neljäntenä voitoissa ja viidentenä rahoissa tuli Tapio Perttunen Orimattilasta.

Eniten suurkilpailuvoittoja viisikosta kertyi Niemiselle, Ojanperälle ja Korvelle.

Rahatilastossa kymmenen menestyneimmän joukkoon ylsivät toissa vuoden tavoin Timo Korvenheimo Orimattilasta ja Tapio Mäki-Tulokas Tammelasta. Sinne nousivat myös toimintaansa laajentanut Nina Pettersson-Perklén Siuntiosta, Iikka Nurmonen Lahdesta ja vuoden mittaan pariinkin otteeseen Ruotsissa valmentanut Hannu Korpi Pirkkalasta.

Voittoprosentilla mitaten tilanne olisi vielä erilainen. Isompien tallien kärjen muodostivat Nurmonen ja saarijärveläinen amatöörivalmentaja Kimmo Ahola, kummallakin 31 prosenttia, ja Antti Ojanperä 30 prosentilla.

Ahola ja myös ohjastajatilaston kuutoseksi yltävä Nurmonen tekivät nousun isommalla hevosmäärällä menestyvien tuntumaan.

Esiin on nostettava myös Katja Melkko. Hän keskitti koronatauon alettua toimintansa Lumijoelta pääasiassa Julmyraan Ruotsiin.

Melkon voittosumma olisi kivunnut kärkiviisikkoon kevyesti, jos hän olisi kilpaillut koko kauden Suomen valmentajalisenssillä. Sen verran täsmennettyjä iskuja hänen valmennettavansa tekivät kotimaan kaviourille.

Melkon ensimmäinen täysi vuosi Ruotsin kovasti kilpailuilla urilla ansaitsee huomion: 9,3 miljoonaa kruunua (920 000 euroa) ja voittoprosentti 23. Yhteensä hänen valmennettavansa ansaitsivat siis kotimaan ansiot mukaan lukien yli miljoona euroa.

Vuoden parhaat valitsee Ravitoimittajat ry:n hallitus kuultuaan ravialan järjestöjä, ja osassa luokista palkittavat päättää Suomen Hippos. Yleisö sai äänestää omat suosikkinsa vuoden hevoseksi sekä vuoden sykähdyttävimmäksi ravihetkeksi.

Yhteensä palkintoluokkia on 26, ellei erityispalkintoja jaeta. Viime vuoden menestyneimpiä hevosia arvioitiin viime viikolla.

Koronatilanteen vuoksi Ravigaalaa ei pidetä vaan palkintojenjako televisioidaan Veikkauksen TotoTV:n kautta lauantaina 16.1. kello 21. Myös MT26-kanava näyttää sen.

Vuoden ohjastajan valinta on tänäkin vuonna valmentajien vertailua huomattavan paljon helpompaa. Santtu Raitala Pihtiputaalta on toista vuotta peräkkäin vuoden voitokkain. Hän narutteli 277 tolppaa, kun vuotta aiemmin ykkösiä kertyi 279.

Ties monettako kertaa ajajatilastossa hopealle ylsi vihtiläinen Ari Moilanen. Kolmanneksi ohjastajien keskinäisessä vertailussa putosi edellisvuoden kakkonen Hannu Torvinen,

Huomattavaa on, että koronatauon vuoksi Raitala ajoi 210 starttia vähemmän ja voitti lähes yhtä monta kertaa kuin vuotta aiemmin. Marginaalia Moilaseen kertyi peräti 66 voiton verran, kun edellisvuonna Raitala ja Torvinen mittelivät lähes tasapäin joulukuulle asti.

Kärkikolmikosta Torvinen kävi lisäksi kevään koronatauolla ohjastamassa Ruotsissa hyvällä menestyksellä.

Vuoden merkkipaaluihin kuului ohjastajissa luonnollisesti se, että Antti Teivainen ylitti ensimmäisenä kotimaan maaperällä 8 000 voittoa. Nurmijärveläinen konkari oli myös ohjastajatilaston nelonen.

Viidenneksi ohjasti Olli Koivunen yltäen hänkin tauko huomioiden hienosti 153 voittoon.

Terhi Piispa-Helisten
Santtu Raitala ohjasti eniten ykkösiä myös Toto75-lähdöissä, 39.
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kari Lähdekorpi ravuriensa valmentajien vaihdoksista: ”Meidän väleissämme ei ole mitään vikaa”

Markku Nieminen: Lexus aloittanee Härmästä, Kouvola kutkuttelee ja illan Vincenneskin

Ira Lahti vaihtoi parturikampaajan työt hevosiin

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video