Uutiset

Ravivuosi 2020 tarjosi useita helmiä – historialliset luvut 08,9, 8 000 ja 307 000

Usein ravikesän katsotaan hiipuvan tuloksellisesti Derbyn jälkeen. Nyt näin ei käynyt.
Terhi Piispa-Helisten
Mascate Match oli Ravinetin äänestyksessä ravikansan suosikki vuoden hevoseksi. Se keräsi 40 prosenttia äänistä. Varsinainen vuoden hevosen äänestys jatkuu Suomen HIppoksen sivulla aattoon. Massin kanssa Mikkelissä juhlivat sen hoitaja Hanna Rakkolainen ja valmentaja Pekka Korpi.

Euroopan tasolle 3-vuotiaana yltänyt Mascate Match säteili 4-vuotiskaudellaan kotimaan kaviourien kuningattarena, vaikka syksyllä harmillisesti tullut jännevamma jättikin kisat kansainvälisiä kilpailijoita vastaan Ruotsissa juoksematta.

Ravivuoden "grande finalen" olikin eilen keskiviikkona Mascate Matchin ja muiden raviliigan hevosten huutokauppa. Massi jäi kotimaahan 307 000 euron huippuhintaan.

Teknisen toteutuksen heikkouksien vuoksi oli suuri ihme, että huutokaupasta selvittiin loppujen lopuksi ilman, että palvelu kaatui. Se oli tärkeää, sillä huutokaupattavien hevosten tuotoista puolet meni hyväntekeväisyyteen kunkin liigakimpan valitsemaan kohteeseen.

HIFK raviliigan tuhat yksittäistä omistajaa luopuivat siis huutokaupassa omistuksesta. Uusi kimppa, jossa on mukana myös Massin entisiä omistajia, siirtää tamman siitokseen, vahvisti illalla huutokaupan jälkeen Massi Stablen kimpanvetäjänä jatkava Pauliina Raento.

Lue myös Ravinetistä illan huutokauppojen koko seuranta Mascate Matchin ja muiden raviliigahevosten kaupasta

Kotimaan historiakirjoihin jää Next Direction, joka voitti St Michelin ulkomaisten suosikkien turpien edestä ylivoimaisella suorituksella. Samalla mentiin kotimaassa suomalaissyntyisellä hevosella ensimmäistä kertaa alle 1,09:n kilometrivauhtia. Ruunan Suomen ennätys on nyt 08,9.

Terhi Piispa-Helisten
Iikka Nurmonen ohjasti Next Directionin kärryillä Suomen ennätyksen uudelle sekuntiluvulle Mikkelissä heinäkuussa. Uusi ennätysaika on 08,9.

Yhtä eittämätön kotimaisen kasvatuksen tähti oli Elian Web. Se kävi voittamassa Suur-Hollolan, mutta on muutoin kilpaillut menestyksekkäästi Ruotsissa.

Terhi Piispa-Helisten
Elian Web teki Ruotsista tarkoin suunnitellun koronareissun kotimaahan ja hallitsi Suur-Hollolaa selkeästi.

Kylmäveristen puolella nähtiin ennen kaikkea kahden hevosen ylivoimaa. Pari vuotta sitten kuoleman porteilla käynyt Evartti vei niin ravikuninkuuden kuin Suur-Hollolan.

Parvelan Retu hallitsi 5-vuotiaissa niin kuin se hallitsi 4-vuotiaidenkin ikäluokkaa. Sen ura sisältää 25 voittoa peräkkäin, ja katkeamaton voittoputki lähentelee legendaarisen Vieskerin taivalta.

Ville Toivonen
Petri Laineen suojatti Parvelan Retu on tehnyt uskomatonta jälkeä voittaen joka lähtönsä sekä 4- että 5-vuotiskausillaan.

Syksyn surullisin uutinen oli Evartin kilpakumppanin, viime vuoden ravikuninkaan Tähen Toivomuksen kuolema ähkyyn 9-vuotiaana. Lupaavasti 2-vuotiaana aloittanut An-Aiolos jouduttiin lopettamaan loukkaantumisen vuoksi.

Terhi Piispa-Helisten
Seinäjoen Kuninkuusravien oriiden 3 000 metrin kamppailu jää historiaan. Tähen Toivomus voitti, mutta kakkonen Evartti oli niin lähellä, että se vei kuninkuuden. Reilu kuukausi myöhemmin saatiin suru-uutinen: Tähen Toivomus menehtyi.

Ravikesän katsotaan usein hiipuvan Derbyjen jälkeen, tänä vuonna ei. Lappeenrannan tammojen päivää värittivät hienoilla juoksuillaan Villinmiehen tammakisan voittajat Massi ja Suven Sametti.

Kriteriumissa nähtiin myös molemmilla roduilla oikeaa kilpailun meininkiä. 3-vuotiaiden lämminveristen valtikan nappasi SE-ajalla Ruotsissa valmennettu Sahara Jaeburn ja 4-vuotiaiden suomenhevosten ykköseksi puristi Ville Kalle.

3-vuotiaissa lämminverisissä An-Dorra, Magical Princess ja Consalvo ovat osoittaneet merkkejä kehittyä tulevaisuuden tähdiksi. An-Dorra vei myös vuoden viimeisen nimikilvan, Uudenmaan upeimman, eilen illalla Vermossa.

Elina Paavola
3-vuotiaiden tasainen taisto Kriteriumissa oli raviurheilun juhlaa. Sahara Jaeburn vei voiton, vaikka ulkoa sitä haastoivat Consalvo ja An-Dorra ja toinen tähtitamma Magical Princess tuli myös sisällä hienosti loppuun asti.

Teivon Kriterium-päivän kruunasi Antti Teivainen, joka narutteli ensimmäisenä Suomen kamaralla 8 000 voittoa täyteen.

Raviurheilussa moni ammattilainen lähtee uuteen vuoteen kuitenkin melkoisten kysymysmerkkien keskeltä. Varsinkin nuorista ammattilaisista moni kävi kokeilemassa Ruotsissa keväällä ravien jäätyä Suomessa koronan vuoksi tauolle, osa jäi sille tielle.

Iikka Nurmonen ja Jenni Tuokko (MT 23.12.) ovat toistaiseksi päätyneet yrittämään kotimaassa. Ruotsiin ovat sen sijaan asettuneet tämän vuoden aikana pysyvästi Mika Forss ja Marjo Kivimaa sekä Katja Melkko ja Janne Soronen.

Jonna Irri ja Taneli Säde sekä Hannu Korpi päätyivät syksyn aikana suuntaamaan uudelleen Ruotsiin.

Urheilullisesti hienoa vuotta ovat valitettavasti leimanneet myös useat ravikentän keskinäiset kiistelyt sekä toimintakulttuurin sotkut, jotka paljastuivat Hevosopiston toiminnasta syksyn mittaan.

Lue myös MT:n toimittajan kommentti hevosjärjestöjen vuodesta – "Suhmuroinnin aika on ohi"

Uutinen on päivitetty kello 9:38 vahvistuksella siitä, että Massi siirtyy siitokseen.

Elina Paavola
Antti Teivainen ohjasti 8 000. voittonsa Kriterium-raveissa Teivossa.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vitterin tulevat kuukaudet vierähtävät toipilaana - ”Turhauttaa ja kenkuttaa omistajien ja hoitajien puolestakin”

Uudenmaan Upein tarjoaa stipendit kaikkien finalistien hevosenhoitajille

Ilkka Korpi ottaa Magical Princessin ohjat kun Pekka Korpi on sukuloimassa

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video