Uutiset

Rajoitukset estävät Norjan raveja - Ruotsi lisää tänään totopeliä Suomeen

Ruotsin totopelifirma ATG:n illan kakkosravit ajetaan tänään yllättäen Suomen Teivossa. Muutos johtuu Norjan ravien joutumisesta enemmän tai vähemmän tauolle maan kiristyneiden pandemiatoimien vuoksi.
Riku Niittynen
Tammerfors eli Tampere ja Teivo ovat kohteena ATG:n peleissä illalla.

Ruotsin ravipelifirma ATG, Pohjoismaiden suurin ja Euroopan toiseksi suurin hevospeliyhtiö, on peluuttanut viime aikoina paljon Norjan raveja kohteinaan. Norjan hallitus kiristi eilen koronatoimiaan, mikä käytännössä lähes keskeyttää ravitoiminnan maassa. ATG reagoi nopeasti ja jo tästä illasta Teivon raveista alkaen pelataan Suomeen Norjan sijasta.

"Kyse on toistaiseksi kaksista ylimääräisistä raveista Suomen kohteita, tänään Teivo ja perjantaina Killerjärvi", kertoo Veikkauksen muuttuvakertoimisen vedonlyönnin liiketoimintapäällikkö Petri Huikko.

"On mahdollista, että lsiäkohteita Suomen raveista poimitaan jatkossa lisääkin. Eilen Norjasta alkoi kantautua uutisia uusista rajoituksista ja niiden myötä ravien perumisista, ja ATG otti yhteyttä. Kyse oli nyt alkuun näistä kaksista ajoista."

Peliyhteistyö Ruotsin kanssa on ollut viime aikoina entistä katkonaisempaa. Tarkoittaako tämä paluuta taas laajempaan yhteistoimintaan?

"Olisihan se hyvä, jos tämä vaikka nytkäyttäisi liikkeelle entistä tiiviimpää yhteistyötä. Hyvä jos esimerkiksi suomalaiset ravit tulisivat tämän myötä suositummaksi pelikohteeksi Ruotsin päässä. Toistaiseksi me Suomesta olemme olleet Ruotsin kohteena muutaman kerran kuussa, ja ne ravit ovat olleet yleensä kiinnostavimmasta päästä urheilullisesti."

"Meillä peliyhtiöillä on pyrkimys ja olisi valmius runsaampaankin yhteispeliin, mutta nyt homma on osittain juuttunut Suomen sisäministeriön ohjeistuksen puutteeseen. Ei ole saatu ministeriöstä ohjetta siitä, miten poliisihallituksen tulisi Ruotsin tiettyjä pelejä valvoa. PoHa valvoo rahapelitoimintaa, mutta ei nyt ole siis uusia ohjeita siitä, miten Ruotsin ns. lähtökohtaisia pelejä, joihin kertoimenlasku tapahtuu uudella kaavalla ja toisaalta miten valvotaan Ruotsista tapahtuvaa pelaamista T-peleihin? Miten esimerkiksi tänään Teivon T5-peliä tulisi valvoa. Siksi Ruotsi pelaa nyt Suomen ravien monen lähdön pelinsä omaan pooliinsa."

Tällä hetkellä eri maiden rahat pidetään siis toisaalta T-peleissä ja toisaalta lähtökohtaisissa peleissä erillään sääntökiemuroiden vuoksi. ATG:llä pelataan näin esimerkiksi oma erillinen V4 illaksi Teivoon. Lähtökohtaiset pelit pelataan Ruotsista Suomen vaihdon "päälle" eli samaan pooliin.

Suomesta ns. lähtökohtaiset pelit Ruotsin raveihin ovat puolestaan jokseenkin kokonaan tauolla juuri nyt. Voittajaa ja sijaa ei esimerkiksi voi pelata Ruotsin raveihin ollenkaan, vaikka muuten vaihdot Suomesta Ruotsin raveihin ovat merkittäviä. Troikat ja kaksarit pelataan Suomen omaan paljon pienempivaihtoiseen pooliin.

"Enemmät yhteiset pelit toisivat isompia vaihtoja ja sen myötä suurempaa huomiota koko lajillekin. Tässähän kilpaillaan koko ajan mm. ihmisten vapaa-ajasta, ja raviurheilu kokonaisuudessaan olisi voittaja, jos nämä asiat saataisiin sujuvammiksi." 

Norjan ravit olivat jo ennen rajoituksia kriisissä, ja nyt seurataan kauhulla, kuinka lajin naapurimaassa oikein käy? Norjan hallitus räätälöi lajille koronatukipaketin, joka näyttäisi riittävän tämän vuoden ravien pyörittämiseen maassa, mutta ongelmat ovat syvemmällä ja niitä tuntuu tulevan lisää. Nyt kun myös maan rajat ovat jokseenkin kiinni, ei paikallisilla valmentajilla ole mahdollisuutta lähteä kilpailureissuille esimerkiksi Ruotsiin eli kaikki rahahanat ovat sulkeutumassa.

Toki ravitoiminta ei vielä pysähtynyt ihan kokonaan vuonomaassa. Torstain Bergenin ravit ovat ainakin toistaiseksi vielä ohjelmassa, sillä maan rajoitukset ovat alueellisia, eivätkä koske kaikkia esimerkiksi kaikkia kaupunkeja. Norjan lauantain T75-ravit oltiin siirtämässä sunnuntaille ja vaihtamassa paikkakuntaa, mutta ei ole uutista kirjoittaessa vielä tiedossa tuleeko siirto onnistumaan?

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hannu-Pekka Korvella uusia hevosia Konepalvelu Erckolta ja lupaus American Zakke illalla tulessa

Poliisihallitus antoi Helsingin poliisille moitteet romanien valvonnasta

Parhaat vihjeet Solvallaan julki perjantaina - Heikki Haavisto kertoo videolla tipsit ja taustat

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video