Uutiset

Hevosopiston toiminnasta tehty rikosilmoitus – syynä hevosen kuolemaan johtanut onnettomuus

Hevosopistolta ei haluta kommentoida asiaa mitenkään.
Timo Filpus
Kännykkä ja hevosen kanssa työskentely on huono yhtälö. Sen todistavat karusti Hevosopiston tapahtumat, joiden seurauksena kuoli 4-vuotias tamma. Henkilövahingoilta onneksi vältyttiin.

Sastamalassa asuva Tenho Lindeman valmistui tänä keväänä Hevosopistolta oppisopimuksella ravivalmentajaksi. Hänen poikansa Mertsi Lindemanin omistama tamma Music Match, 4, (S.J.'s Caviar) oli mukana kirjallisella valmennussopimuksella opistolla.

Edellisestä paikasta herpeksen saanut tamma laitettiin Lindemanin mukaan asiaan kuuluvasti karanteeniin ja sen valmennusmaksu muutettiin täysihoitomaksuksi hevosten sairastelun ajaksi.

Kun hevonen oli palannut valmennukseen ja starttiakin jo kaavailtiin, tapahtui toukokuun lopulla onnettomuus. Music Match oli hoidon jäljiltä kävelytysvalmennuksessa ja Hevosopiston toinen oppilas lähti sovitusti ajamaan tammaa kärryt perässä.

Ohjastajan kännykkä putosi. Opiskelija koetti koukkia sitä maasta sillä seurauksella, että hän putosi kärryiltä ja Music Match karkasi omistajien tietojen mukaan valtoimenaan raitille. Tamma ajautui oppilasasuntolan portaikkoon, kaatui kaidetta vasten ja menehtyi, sillä harjateräsrauta lävisti sen.

Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta Hevosopiston johto on kieltäytynyt viemästä vahinkoilmoitusta eteenpäin, vaikka koululla on vastuuvakuutus juuri tällaisia tapauksia varten.

Opiston vastuuvakuutus kattaa ennen kaikkea valmennussopimuksella olevat hevoset.

"On jopa vaadittu, että me hevosenomistajina korvaisimme valjas-, kärry- ynnä muut aiheutuneet vahingot", kertoo Lindeman.

"Asianajaja hoitaa nyt tapausta puolestamme. Hevosen valmennuksesta ja hoidosta on olemassa selvät sopimukset, ja emme käsitä, mitä varten vakuutuksia on, ellei juuri tällaisten tapausten varalta."

Kun hevonen oli lupaava ja hyväsukuinen, Hevosopiston valitsema linja tuntuu omistajista vielä karummalta.

"En käsitä, miten tapaus ei kääntyisi vakuutusyhtiössä tai oikeusjärjestelmässä meidän eduksemme", Lindeman sanoo.

"Outona lisänä tässä on vielä, että valmistuin ravivalmentajaksi opistosta myös tässä keväällä, mutta en ole saanut tutkintotodistusta opistolta vieläkään."

Maaseudun Tulevaisuus tavoitti Hevosopiston vt. toimitusjohtajan Juha Lyyskin. Hevosopistolla ei ole hänen mukaansa tapaukseen liittyen mitään kommentoitavaa.

Lindeman kertoo, että tapahtumista on jätetty maanantaina rikosilmoitus Sisä-Suomen poliisille.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hevosopisto aikoo luopua Vermon ravikoulusta – Vermo: tarkoitus oli syksyn tilanteen mukaan neuvotella

Yle uutiset: Hukkumiskuolemien osalta menossa synkkä vuosi Etelä-Savossa – onnettomuudet tapahtuneet pääasiassa uintireissuilla

Kolme aikuista hirveä ja vasa kuoli sähköiskuun Nurmeksessa

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video