Uutiset

Eläinlääkäri oikeassa paikassa oikeaan aikaan – orpovarsa jäi henkiin ja löysi keinoemänkin

Kangasniemellä oli aivan kaikki mennä pieleen, kun tuli Lumi-Iiriksen aika varsoa.
Jenni Rautiainen
Porokan perheen Lento-Lilja hyväksyi Rautiaisten orpovarsan omakseen. Kuva on keskiviikkona otetulta videolta, jonka kanssa Rautiaisten Facebook-tilillä lähetetään terveisiä: "Lepää rauhassa Iiris, me pidetään sinun varsasta hyvää huolta."

”Olosuhteisiin nähden kaikki on hyvin. Keinoemo on hyväksynyt varsan, ja voimme toivoittavasti huokaista helpotuksesta.”

Näin tiivistää Kangasniemellä valmennus- ja siittolatoimintaa harjoittava Terho Rautiainen kuluneen vuorokauden, jossa koettiin niin kasvatustoiminnan ikäviä kuin sen myönteisiä puolia.

Antero Tupamäki käy meillä aina tiistaisin. Seurasimme Lumi-Iiriksen varsomista, ja aluksi kaikki näytti sujuvan hyvin. Varsa oli kuitenkin kääntynyt väärään asentoon ja kolmas jalka tuli ulos. Emme saaneet työnnettyä varsaa takaisinpäin. Vaihtoehdoksi ei jäänyt kuin tamman lopettaminen”, Rautiainen kertaa tiistain dramaattisia hetkiä.

Maan kokeneimpiin kuuluva hevoseläinlääkäri avasi emätamma Lumi-Iiriksen ja sai varsan elävänä ulos. Rautiainen sai lypsettyä maitoa emästä sen verran, että varsa sai tärkeän ensimaidon.

”Ilman Anteroa ei olisi varsakaan selvinnyt. Suuret kiitokset hänelle ja erityisen suuret kiitokset keinoemovälityksen kautta tammoja tarjonneille ihmisille. Emoista tuli todella monta tarjousta. Lämmittää todella paljon tällainen auttamisen kulttuuri hevosihmisten kesken”, hän kiittää.

Keinoemoksi valikoitui Markus ja Jenni Porokan tallin Lento-Lilja, joka oli menettänyt varsansa.

”Puolison sisar kävi Kuopiosta käsin hakemassa tamman Juuasta. Koko viime yö valvottiin, jotta saatiin keinoemon ja varsan yhteispeli toimimaan. Nyt näyttää hyvälle, tamma on hyväksynyt varsan”, huokaisee Terho helpottuneena.

Syntynyt tammavarsa Kihiseestä jäi Lumi-Iiriksen ainoaksi varsaksi. Lumi-Iiriksellä oli jo tätä aiemmin epäonnea varsomisen ja tiinehtymisen kanssa, sillä kyseessä oli jo viides kerta, kun tammalla yritettiin teettää varsaa.

”Nämä ovat aina ikäviä tapauksia. Jos jotakin lohdullista niin saatiin kuitenkin yksi varsa Lumi-Iiriksestä. Tammahan oli todella mukava ja hyväsukuinen."

24,7a ennätyksen kirjauttanut Lumi-Iiris oli vuonna aikanaan viides Villimiehen tammakilvassa. 13-vuotiaan Lumi-Iiriksen (isä Turo emä Vokkerin Helmis) vanhempia täyssisaruksia olivat muun muassa valiojuoksijat Helmin Roosa sekä Lumi-Aatos.

Lue myös keinoemopalvelusta:

Orpovarsa on pienkasvattajalle totinen paikka – tamman luovuttaminen on sen omistajalta valtava luottamuksen osoitus

Jutun lopussa lukee, miten toimia, jos oma varsa jää orvoksi.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Terho Rautiainen videolla: "Kyllä sinne ekaan kaarteeseen 13–14:n vauhtia mennään"

Hiljattain kuolleen kuninkaan emä Emmen soihtu kulkee varsojen kantamana eteenpäin – Terho Rautiainen povaa SE-tulosta Suurmestaruusajossa

Camri halajaa Härmään juhannukseksi

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video